Spencer Stone, een van de drie Amerikaanse helden die afgelopen zomer een mogelijk bloedbad op een Thalys-trein verijdeld heeft, is neergestoken in Sacramento, in de Amerikaanse staat Californië. Dat bevestigt de Amerikaanse luchtmacht. Het incident deed zich voor vlakbij een bar en hield geen verband met de Thalysaanslag.

Luitenant-kolonel Christopher Karns van de Amerikaanse luchtmacht bevestigde donderdag aan Air Force News in een e-mail dat Stone was neergestoken: 'A1C Spencer Stone is naar een lokaal ziekenhuis overgebracht en wordt momenteel behandeld voor een letsel. Het incident wordt onderzocht door de lokale politie. Zijn toestand is op dit moment stabiel.'

Soldaat Stone was op stap met vrienden toen hij, aldus politiebronnen, omstreeks 00.45 uur (lokale tijd), op de hoek van een straat in Sacramento, meerdere keren in de borst gestoken werd. Uit beelden van bewakingscamera's blijkt nu dat Stone tussenbeide kwam toen hij zag, aan de uitgang van een bar, hoe een man een vrouw lastigviel. Voor de tweede keer op korte tijd toont Stone zich - weliswaar in dronken toestand deze keer - een held.

Spencer Stone, Alek Skarlatos en Anthony Sadler reisden op 21 augustus met de Thalystrein van Amsterdam naar Parijs toen Ayoub El Khazzani het vuur opende op de trein. Ze wisten de 26-jarige Marokkaan te overmeesteren. Bij de aanslag raakten drie mensen gewond.

 

 

Stone, soldaat bij de Amerikaanse luchtmacht, werd vorige week nog, samen met student Anthony Sadler, ontvangen op de residentie van de Belgische consul-generaal in New York, waar premier Charles Michel hen een medaille voor uitzonderlijke moed opspeldde. Ook militair Alek Skarlatos was uitgenodigd, maar hij moest in extremis afzeggen vanwege de schietpartij in een school in zijn thuisstaat Oregon.