Belgen eten gemiddeld 54 bananen per jaar, maar consumenten schatten de prijs die ze per kilo betalen veel hoger is dan de werkelijke vraagprijs. Dat blijkt uit een onderzoek van marktonderzoeksinstituut GfK op vraag van Fairtrade, dat mensen wil aansporen voor de duurzame banaan te kiezen.

‘De Fairtradebanaan is de enige banaan waarvan we zeker zijn dat ze duurzaam geteeld is en ze de boer een eerlijk loon oplevert’, zegt Lily Deforce van Fairtrade Belgium. Bovendien denken Belgen, onterecht, dat een kilo banen 2,34 euro kost, wat zelfs ruim boven de prijs van de duurdere Fairtradebananen ligt: 1,89 euro. Meteen een argument voor Fairtrade om de consument aan te sporen de goedkope bananen in de supermarkt links te laten liggen.

11 procent van de bananen die in Belgische supermarkten verkocht worden, is Fairtrade gecertificeerd. Dat wil zeggen dat de boeren garanderen dat ze de bananen op een duurzame manier telen en dat ze in ruil daarvoor een minimumprijs van 40 cent per kilo krijgen. Per doos Fairtradebananen die door de supermarkt wordt verkocht, wordt ook aan de boerenorganisaties een ontwikkelingspremie betaald.

Vandaag voert Fairtrade Belgium actie in de grote Belgische stations.