Uit het vrachtschip Flinterstar is vannacht weer veel olie in zee terechtgekomen. Dat zegt gouverneur van West-Vlaanderen Carl Decaluwé. Het schip is in slechtere staat dan gedacht.

Het vrachtschip dat dinsdagochtend na een aanvaring voor Zeebrugge zonk is zwaarder beschadigd dan gedacht. Uit het schip lekt sinds vannacht ook olie vanuit de voorkant, terwijl die olie eerder enkel uit het middencompartiment kwam. De gouverneur hoopt dat de berging snel kan beginnen. De Nederlandse rederij heeft intussen een berger gevonden. Er wordt ook al gesproken om het schip in twee te breken, omdat het niet meer te redden zou zijn. 

Het is nog altijd mogelijk dat er olie aan onze kust aanspoelt. Volgens de gouverneur drijft de olie voorlopig niet naar onze kust. 'Er liggen drie oliebestrijdingschepen rond het wrak om de olie in te dammen. Ik hoor dat dat zo goed mogelijk lukt. Voor het overige is het wachten op de eerste simulaties om te zien hoe de olie zich verspreidt', zegt gouverneur Carl Decaluwé op Radio 1.

Besmeurde vogels

In het Zwin is preventief een zanddam opgeworpen. De substantie die woensdagmiddag al waar te nemen was aan het natuurgebied, is geen gee olie, zo heeft de Beheerseenheid Mathematisch Model Noordzee bevestigd aan VRT. Het gaat om een natuurlijk en ongevaarlijke stof, namelijk surfdiatomeeën. Dat zijn eencellige wieren die in de branding leven.

Ook de Nederlandse commissaris van de koning, Han Polman, ging een kijkje nemen. 'We volgen samen met de Belgische autoriteiten de situatie op de voet, omdat de olie ook op de Nederlandse kust kan terecht komen. Dat is nog niet het geval, maar we krijgen wel meldingen binnen van besmeurde vogels ter hoogte van Westkappelle.'

Civiele bescherming en brandweer

De brandweer houdt langs de oostkust de situatie mee in de gaten. Boydens liet ook nog weten dat de Civiele Bescherming nog steeds stand-by is in de haven van Oostende. 'Aan de Flinterstar zijn we niet meer aanwezig. Dat is een taak voor de oliebestrijders Arca en Interballast I, maar we maken in Oostende de schepen die terugkomen van de plaats van het ongeval, wel opnieuw proper.'