De eerste experimenten met de lokfiets zijn een succes. Politiezones gebruiken zo'n fietsen om dieven te betrappen. Als de lokfiets wordt gestolen vindt de politie de dader heel gemakkelijk terug dankzij het ingebouwde gps-systeem. Daarom wil de politie deze methode nog vaker toepassen.

'We hebben deze fiets momenteel al twee keer gebruikt en dat was telkens een succes', vertelt Sven Verbaenen van de politiezone Minos. "Eén keer ging het om een gelegenheidsdief en de tweede keer was het een georganiseerde bende. We hebben zo een vijftiental fietsen teruggevonden."

De burgemeester van het Antwerpse Boechout wil de komende maanden nog meer van deze lokfietsen aankopen. 'We gaan die gericht inzetten, zoals aan de fietsenstallingen aan de treinstations of de tramhaltes.'

Ook de politiezone Gent gebruikt ondertussen drie lokfietsen in de strijd tegen fietsdiefstallen, met één arrestatie en een onderzoek als resultaat. De Leuvense politie start weldra een proefproject. De Antwerpse politie liet eerder al verstaan niet meteen ambities te hebben in die richting.