Dienst Vreemdelingenzaken registreert 50 asielzoekers minder dan gewoonlijk

Dinsdag heeft de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) 200 asielzoekers geregistreerd. Dat zijn er 50 minder dan gewoonlijk. 133 werden geweigerd en kregen een oproepingsbrief voor maandag 5 en dinsdag 6 oktober. Bijna 500 (496) asielzoekers brachten de nacht van maandag op dinsdag door in het WTC III-gebouw.

De DVZ-woordvoerster benadrukt dat het aantal registraties niet overeenkomt met het aantal personen. Zo telt een gezin met drie kinderen maar als één registratie. Toch is het opvallend dat de Dienst voor het eerst sinds weken slechts 200 personen registreert, vermoedelijk om het personeel te ontlasten.

Ondertussen is het totaal aantal wachtenden gedaald naar iets meer dan 750. Het Rode Kruis bevestigt dat enkel mensen met een oproepingsbrief toegang hebben tot de pre-opvang in het WTC III-gebouw. Vluchtelingen die dus ’s avonds of in het weekend aankomen, moeten onderdak zoeken in het tentenkamp.

Dinsdag lieten het burgerplatform en Dokters van de Wereld al weten dat ze zich donderdag terugtrekken uit het Maximiliaanpark. Honderdvijftig vluchtelingen werden maandag en dinsdag al ondergebracht in gastgezinnen. De diensten van het kamp zullen enkel overdag verhuizen naar een nog nader te bepalen locatie in de buurt van het Noordstation.