Nederland vraagt Zwitserse bankgegevens op
De UBS-vestiging in Zürich Foto: AP

Nederland heeft de Zwitserse belastingdienst gevraagd gegevens van Nederlandse rekeninghouders bij de bank UBS door te spelen. Volgens de Zwitserse krant Le Temps gebeurt dat in het kader van een onderzoek naar belastingontduiking en -ontwijking.

Het is voor het eerst dat er zo’n grote aanvraag wordt gedaan vanuit Nederland, aldus de krant. Voorheen heeft alleen de Verenigde Staten op grote schaal informatie opgevraagd in Zwitserland.

Volgens Le Temps willen de Nederlandse autoriteiten de gegevens hebben over Nederlanders die tussen februari 2013 en eind december 2014 een bankrekening hadden bij UBS en tegenover de bank niet hebben bewezen dat ze in Nederland belasting hebben betaald op hun vermogen.

Alleen van rekeningen waar nooit meer dan 1.500 euro op heeft gestaan, hoeft Nederland geen informatie te hebben.

UBS is de grootste bank van Zwitserland en de aanvraag uit Nederland zal voor de Zwitserse belastingdienst geen gemakkelijke opgave zijn.

Juridisch experts spreken in Le Temps hun bezorgdheid uit over de aanvraag. Ze spreken van een mogelijke ‘visexpeditie’, een juridische term voor een aanvraag die als onredelijk wordt gezien, omdat hij niet specifiek genoeg is.