Vijftien burgers gedood bij aanval van Boko Haram in Niger
Protestacties tijdens de bijeenkomst van de Ecowas na de staatsgreep in Burkina Faso Foto: AFP

Een aanval van de jihadistische terreurorganisarie Boko Haram heeft donderdag in een dorp in het zuidoosten van Niger aan vijftien burgers het leven gekost. Er vielen ook vier gewonden, zo meldt de Nigerese staatszender Télé Sahel.

Er werden 22 huizen, een auto en een graanmolen in brand gestoken, zo meldt ook Hassane Ardo, een overheidsambtenaar van de provincie Diffa. Een tiental gewapende rebellen zou het bloedbad hebben aangericht in een dorp aan de Komadougou Yobé, een rivier die een natuurlijke grens vormt tussen Niger en Nigeria.

Boko Haram had sinds februari al verschillende dodelijke aanvallen uitgevoerd in de provincie. Maar de voorbije twee maanden leek de rust in Diffa te zijn weergekeerd.

Niger maakt naast Nigeria, Kameroen Tsjaad en Benin deel uit van een regionale coalitie die de terreurgroep Boko Haram bestrijdt.

De dreiging van de terreurgroep kwam ook aan bod tijdens de VN-vergadering die vrijdag en zaterdag plaatsvindt in New York. Zowel de Verenigde Naties als Tsjaad, Niger en Kameroen riepen op tot hulp voor de miljoenen mensen die in het gebied van het Tsjaadmeer geteisterd worden door het geweld van Boko Haram. Bovendien hebben de mensen ook te maken met herhaaldelijke droogte en overstromingen, die ondervoeding en ziektes met zich meebrengen.

Onder meer Stephen O’Brien, hoofd humanitaire zaken en noodhulp voor de VN, die de vergadering voorzat, sprak zijn teleurstelling uit over de grote afwezige, Nigeria, het land vanwaaruit de terreurgroep voornamelijk opereert en dat het zwaarst getroffen wordt.

Er werd tijdens de vergadering onder meer gewaarschuwd dat de noodhulp aan deze gebieden niet over het hoofd mocht gezien worden, tussen andere humanitaire crisissen, in Jemen en Syrië en Zuid-Sudan.