Zes op de tien Antwerpenaars willen overkapping Ring
Foto: Ringland

Het moet vooruitgaan met het sluiten van de Ring, vindt een meerderheid van de Antwerpenaars. En dan liefst met een volledige overkapping en met inspraak van de bevolking. Dat schrijft Gazet van Antwerpen.

Het online onderzoeksbureau iVox ondervroeg in opdracht van Groen tussen 31 augustus en 2 september een staal van duizend Antwerpenaars, verspreid over alle districten. De resultaten geven aan dat een meerderheid van de ondervraagden veeleer aanleunt bij de standpunten van de actiegroepen zoals Ademloos en stRaten-generaal en van de burgerbeweging Ringland dan bij het ‘beslist beleid’ van de Vlaamse regering over het BAM-tracé als oplossing voor het sluiten van de Ring.

Zo is 61 procent het eens met de stelling dat de Antwerpse Ring volledig overkapt moet worden. Slechts 23 procent vindt dat geen goed idee. De volledige overkapping was van in het begin de stelling van burgerbeweging Ringland. Tegenwoordig spreekt de Vlaamse regering ook van een volledige overkapping als ultieme ambitie.

De huidige plannen voorzien slechts in gedeeltelijke overkappingen. Tegenstanders van het BAM-tracé zijn ook van mening dat een volledige overkapping niet kan, onder meer op de grote verkeerswisselaar aan het zuiveringsstation van Borgerhout.

De vraagstelling in de peiling is echter enigszins gestuurd. Dat blijkt onder meer uit de stelling dat het allemaal zo lang duurt omdat de Vlaamse regering te weinig naar de Antwerpenaar wil luisteren. Klopt, zegt 58,6 procent van de ondervraagden. Op de vraag of de Antwerpenaar gelooft of de overkapping er ooit komt, antwoordde 42 procent 'nee'.