Parochie van Vaticaan vangt eerste vluchtelingengezin op
Foto: Photo News

Paus Franciscus riep recent elke Europese religieuze gemeenschap op om bij te dragen aan de opvang van vluchtelingen. De Sint-Annakerk heeft intussen een gezin van vier Syrische mensen opgevangen.

In een toespraak tot een publiek van duizenden gelovigen op het Sint-Pietersplein, op zondag 6 september, zei de paus dat hij hoopte dat ‘elke religieuze gemeenschap, elk klooster, elk heiligdom in Europa één gezin zou opnemen’. Het is immers onvoldoende om die mensen goede moed te wensen, vond de kerkelijke leider, er moest overgegaan worden tot actie.

Het Vaticaan zelf zou het goede voorbeeld geven, zei de paus ook nog, door twee parochies elk één gezin op te laten vangen. De Sant’Anna dei Palafrenieri zei vrijdag dat het al een van de twee beloofde gezinnen heeft opgevangen: een familie uit Damascus, vader, moeder en twee kinderen, allemaal christenen. De familie doorloopt momenteel de procedure van een asielaanvraag en verblijft in een appartement in het buurt van het Sint-Pietersplein.

Omdat de familie in de eerste zes maanden van haar verblijf geen betaald werk mag verrichten, zal het Vaticaan hen ondersteunen.

Het Vaticaan kondigde ook nog aan dat het zijn mobiel medisch kabinet, dat enkele jaren geleden aan de paus geschonken was voor diens evenementen, beschikbaar zou stellen voor de verzorging van asielzoekers. Enkele dagen per week zal het in de buurt van een opvangplek staan.