Zwitserland wil ook deel van 120.000 vluchtelingen opnemen
Foto: REUTERS

Hoewel het geen lid van de Europese Unie is, wil Zwitserland deelnemen aan de verdeelsleutel voor de spreiding van vluchtelingen. ‘Een verdeelsleutel is ook in ons belang’, verklaarde president en minister van Justitie Simonetta Sommaruga vrijdag in Bern. ‘Zwitserland kan ook plots geconfronteerd worden met een sterke toename van het aantal asielzoekers.’

Zwitserland neemt deel aan de verdeling van 40.000 vluchtelingen die aankomen in Italië en Griekenland. Het land wil in totaal 1.500 asielzoekers overnemen van de twee landen, op voorwaarde dat het Dublin-akkoord, dat stelt dat vluchtelingen asiel moeten aanvragen in het land waar hun vingerafdrukken genomen worden, gerespecteerd blijft. Dat zei de regering vrijdag.

Raken de lidstaten het aanstaande dinsdag eens over de spreiding van nog eens 120.000 vluchtelingen, dan willen de Zwitsers zich ook in dat programma inschakelen.

Het land beloofde ook zijn financiële steun voor de crisisgebieden in Syrië, Irak en de hoorn van Afrika te verhogen met 70 miljoen Zwitserse frank (64 miljoen euro).

Geen grenscontroles

Voorlopig zullen er geen systematische grenscontroles uitgevoerd worden, verzekerde de president ook nog. Indien nodig zouden de grensposten wel in de gaten gehouden worden. Zwitserland kreunt niet onder de huidige toestroom van vluchtelingen. In augustus vroegen slechts 400 Syriërs asiel aan in de bergstaat. Het totale aantal asielaanvragen bedroeg vorige maand ongeveer 3.900. Over het hele jaar hebben tot dusver 20.000 mensen een aanvraag ingediend, wat duidelijk minder is dan in andere landen.

Anderzijds behoort Zwitserland, in verhouding tot het bevolkingsaantal, tot de Europese landen die het meeste vluchtelingen opvangen. Buitenlanders maken er ongeveer een kwart van de bevolking uit.