In het station van Rotterdam heeft de politie een man gearresteerd die zichzelf had opgesloten in het toilet van een Thalys. Het Nederlandse treinverkeer en het verkeer van de Thalystreinen naar Parijs is nog steeds grondig verstoord.

De man was niet gewapend en is zonder geweld aangehouden, meldt de Nederlandse omroep NOS. ‘Het enige dat we weten is dat hij hard de trein inrende en zich opsloot in het toilet’, zei een politiewoordvoerster van de politie. 

Er werd gevreesd dat hij een bom bij zich had. Daarom werd de trein en een deel van het station ontruimd. Er kwamen twee zwaar bewapende arrestatieteams en een antiterreureenheid ter plaatse. Daarna werd er een explosievenhond bijgehaald.

Een team van acht mensen drong samen met de hond de trein binnen. Enkele minuten later kwamen de agenten buiten met de verdachte. Ze hebben hem tegen de trein gezet en in de boeien geslagen. De verdachte werd op een brancard afgevoerd en naar het ziekenhuis gebracht omdat hij hyperventileerde. Volgens de politie was hij ‘slapjes’. Later vandaag wordt hij verhoord.

 

Er zijn geen gevaarlijke spullen gevonden in de rugzak van de jongeman die zich vrijdag had verschanst op het toilet van de Thalys-trein op Rotterdam CS. Dat meldt de politie. De getroffen veiligheidsmaatregelen van de politie worden afgebouwd. 

Met de verijdelde aanslag in de Thalys ter hoogte van het Franse Arras van vorige maand nog vers in het achterhoofd, werden geen risico's genomen. De 25-jarige Thalys-schutter was op 21 augustus in Brussel opgestapt en had zich ook opgesloten in het toilet om zijn aanslag voor te bereiden.