Water te duur voor 5 procent Belgen

In België ondervindt 5,25 procent van de gezinnen moeilijkheden om de waterfactuur te betalen. Dat blijkt uit een Belgische studie van de Koning Boudewijnstichting.

Gezinnen die meer dan 3 procent van hun beschikbare inkomen aan leidingwater besteden, dreigen volgens experts in waterarmoede te belanden.

De problematiek is een gevolg van de forse stijging van de waterprijs de laatste jaren. Tussen 2009 en 2013 is de waterfactuur van de gezinnen met 25 procent gestegen in Wallonië, met 14 procent in Vlaanderen en met liefst 46 procent in Brussel.

De jaarlijkse waterfactuur bedraagt gemiddeld 299 euro per huishouden. In Vlaanderen gaat het gemiddeld om 120 euro per jaar per persoon.

Op het terrein ziet Ellen Dries, een medewerkster bij Samenlevingsopbouw Antwerpen, dat inderdaad meer gezinnen het moeilijk hebben om hun waterfactuur te betalen. ‘Het zijn gezinnen die over het algemeen heel kwetsbaar zijn, vaak alleenstaanden. De prijzen voor het water zijn gestegen, maar hun inkomsten niet.’

Uit schaamte en angst blijft waterarmoede al te vaak onder de radar. ‘Er heerst een groot taboe rond, meer dan rond energiearmoede. Niemand wil dat anderen denken dat je je niet kan wassen, dat je zou stinken.’