Heeft Tinder het daten voorgoed veranderd?
Foto: Rhonald Blommestijn
Tinder had eind vorig jaar 50 miljoen gebruikers. Per dag wordt meer dan een miljard keer geswipet, met elke dag meer dan 12 miljoen matches als gevolg. Onze redacteur gaat in dS Weekblad op zoek naar de aantrekkingskracht van Tinder en vertelt over zijn eigen ervaringen met de revolutionare dating-app.

Ik wist haar voornaam, dat ze 28 was en dat ze zich op 47 kilometer van mij bevond. Uit haar profielfoto’s kon ik afleiden dat ze er goed uitzag, wijn dronk, soms oesters at en al minstens één keer op een mooie zomerse dag in een leuk zwart jurkje door Berlijn had gewandeld. Ik was toen volstrekt vrijgezel en voor zover ik wist, was zij dat ook. Kort na deze conversatie hebben we gedineerd op een zonnig terras in Gent. Daarna hebben we bij mij thuis seks gehad. Toen we half uitgekleed de trap op liepen, zei ze dat we dit één keer konden doen en daarna nooit meer. Daar hebben we ons aan gehouden.

Anderhalf jaar eerder had ik in een café op mijn telefoon een Tinder-profiel gemaakt. Een vriend hielp mij de juiste foto’s te kiezen: ‘Je moet er ook een paar uitpikken waar je met andere mensen op staat, anders lijk je zielig.’ Hij adviseerde mij om de leeftijdsgrens voor potentiële ontmoetingen niet te laag te leggen: ‘Dan heb je minder misverstanden, als je geen relatie wilt.’ De ironie wil dat ik een paar weken later een vrouw tegenkwam die mijn vriend via Tinder had leren kennen, wat volgens haar wél tot een kwetsend misverstand had geleid.

Ik kan mij met de beste wil ter wereld niet herinneren om welke reden ik op Tinder ben gegaan – wellicht zei ik toen dat ik er ooit een artikel over zou schrijven. Ik was niet op zoek naar een relatie en evenmin naar kwetsende misverstanden. Het was lang geleden dat ik nog met een vriendin had samengewoond, maar wanneer ik het wilde, had ik altijd wel iets met iemand, soms maanden aan een stuk. Veel moeite kostte dat niet. Ik kom vaak buiten en vind het niet ongemakkelijk om nieuwe mensen aan te spreken. Tinder leek mij een omslachtige en overbodige omweg, tot ik het probeerde.

dS Weekblad laat enkele Tinder-gebruikers aan het woord, en relatiebemiddelaar Rika Ponnet wikt en weegt de voor- en nadelen van de app. 'Je kunt het vergelijken met andere technische evoluties die het mogelijk maakten om een partner verderop te zoeken, zoals de uitvinding van de fiets.'

Het volledige verhaal leest u zaterdag in dS Weekblad en op standaard.be.