Het coolste verjaardagsfeestje van de stad
Het Belgische topmodel Hanne Gaby Odiele mocht meevieren met Wang Foto: AP

Het Amerikaanse wonderlabel Alexander Wang bestaat tien jaar en u zal het geweten hebben. De ontwerper, 31 intussen, is een van de favorieten op de New Yorkse modeweek en lijkt zelfzekerder dan ook. Hij beëindigde zijn contract bij het Franse modehuis Balenciaga om zich weer meer op zijn eigen label te focussen.

Nog voor het jubileumsdefilé van Alexander Wang van start ging, zijn label bestaat tien jaar, had het al iets van een concert. Niet alleen stroomden muzikale grootheden als Kanye West, Lady Gaga en Mary J. Blige toe, je kon er ook T-shirts en merchandise kopen.

Maar de catwalk was geen vervelende opsomming van zijn grootste hits, noch een experimentele onemanshow. Wang toonde een uitgepuurde staalkaart van wat cool is. Die cool haalt Wang vanop de straat, downtown New York.

De modellen, die eruit moesten zien alsof ze op auditie kwamen voor de show, toonden legerjasjes in sportieve, luchtige materialen, oversized broeken in kaki en andere legertinten, het typische Alexander Wang zwart-witkleurenpalet met hier en daar een bloedrood accent. Kortom, een instagramfähige collectie die hedendaagse straatcultuur ademt: lederen tuinbroeken, zijden japonnen gecombineerd met bomberjasjes in een (g)rauw kleurenpalet, gevaarlijk aandoende kettingen en studs.

‘Misschien is de afkeer van innovatie en de terugkeer van het mondaine wel gewoon wat modern aanvoelt’, liet Wang optekenen in de modewebsite Womens Wear Daily. ‘No concept’, wist hij achter de schermen te vertellen bij Vogue. Conceptloze cool dus, ongedwongen sportief en functioneel. Niet meteen woorden die je associeert met dure modelabels, maar het blijkt wel te werken.

Wang voelt goed aan wat cool is - misschien zelfs te cool om waar te zijn? - en weet wat hij doet. Misschien dat hij daarom zonder blikken of blozen zijn jubilee viert door vaarwel te zeggen aan Balenciaga om zich opnieuw enkel aan zijn eigen label te wijden. Benieuwd wat het volgende cool wordt.