Open Monumentendag lokte 400.000 bezoekers
Een jaar oude Art Nouveauwoning in Gent. Foto: fvv

Een 600-tal monumenten in Vlaanderen openden zondag de deuren voor de 27ste editie van Open Monumentendag. Er daagden ongeveer 400.000 bezoekers op, liet de organiserende vzw Herita weten.

'Het succes van Open Monumentendag bewijst nog eens het belang van openstelling van monumenten', aldus directeur Kristl Strubbe van Herita in een persbericht. 'Honderdduizenden mensen, jong en oud, willen graag binnenkijken en beleven. Intussen is ook het ledenaantal van Herita pijlsnel aangegroeid tot inmiddels 14.000 mensen en werken we aan een Netwerk Open Monumenten.'

Zowat 600 monumenten, landschappen en archeologische sites in 200 steden en gemeenten hadden zondag de deuren geopend. Er werden ook een 300-tal activiteiten georganiseerd, zoals rondleidingen, wandelingen, fietstochten en activiteiten voor kinderen.

Geen centraal thema

Open Monumentendag kreeg vanaf dit jaar een nieuwe aanpak, zonder centraal thema. Na 26 jaar werd het moeilijk om steeds opnieuw origineel uit de hoek te komen. Daarom werd de Open Monumentendag breed opengetrokken. Iedereen die in een monument woont of werkt, kon de deuren ervan openzetten.

Onder meer de Stoomstroopfabriek in Borgloon, Ons Huis in Gent, enkele mooie privéwoningen in Eeklo, de Paterssite in Sint-Niklaas, de Begijnhofkerken in Mechelen, de ‘Transfo’ in Zwevegem en de papierfabriek in Huizingen waren te bezichtigen. Extra aandacht ging er ook naar monumenten die bedreigd of slecht onderhouden zijn, en bij vorige Open Monumentendagen wat uit de boot vielen.

Papierfabriek

In de oude papierfabriek werd tot 1970 papier gemaakt, daarna enkel nog karton. Inmiddels is de fabriek gesloten en gekocht door de provincie Vlaams-Brabant, die het gebouw nu restaureert.

Ook in Wallonië werden de monumenten in de bloemetjes gezeten. ‘Les Journées du Patrimoine’ begonnen zaterdag al, onder de noemer ‘D’un monde à l’autre, 1713-1830’. Brussel komt volgend weekend aan bod. In de hoofdstad staan de Open Monumentendagen in het teken van ateliers, fabrieken en kantoren.

Voor meer informatie: www.openmonumenten.be.