In Saudi-Arabië is vrijdag een bouwkraan neergevallen op de Al-Masjid al-Haram, de Grote Moskee in Mekka. Daarbij kwamen 107 mensen om het leven en geraakten 238 personen gewond. Saudi-Arabië start een onderzoek naar hoe het ongeluk kon gebeuren.

Intussen zijn alle gewonden en overledenen naar het ziekenhuis gebracht. Er zijn geen slachtoffers meer op de plaats van het ongeval. Dat zei Suleiman al-Amr, directeur-generaal van de civiele bescherming aan een televisiezender.

Pelgrimstocht

Over een tweetal weken start de hadj, de jaarlijkse pelgrimstocht naar de Saudische stad Mekka. De hadj is een van de vijf zuilen van de islam, een tocht die elke volwassen en gezonde moslim minstens één keer moet ondernemen. De eindhalte van die tocht is de Grote Moskee, Al-Masjid-al-Haram, veruit het belangrijkste gebedshuis van de islam wereldwijd. Op het moment van het ongeval was de plek al erg druk bezocht omdat voor de hadj alle voorbereidingen worden getroffen en veel mensen er graag op voorhand al arriveren. Bovendien viel de kraan om net tijdens het vrijdaggebed.

2 miljoen mensen

In de Grote Moskee kunnen al 820.000 mensen tegelijkertijd binnen, op de plek kunnen er gemakkelijk 2 miljoen gelovigen op hetzelfde moment bidden. Dat maakt de site ook gevaarlijk, omdat in de massa al vaker ongelukken gebeurden en mensen om het leven kwamen. Om de plek veiliger te maken en meer mensen de mogelijkheid te geven om samen te bidden, werd de Grote Moskee volop verbouwd. Daarom stonden er verschillende bouwkranen rond het gebedshuis.

Hevige wind

Een kleine storm, eerder uitzonderlijk in de warme regio, is de oorzaak van het ongeval. Door hevige wind en regen waren bomen en kranen in de omgeving omvergewaaid, aldus Al-Amr. De val van de kraan en de daarop volgende paniek die uitbrak, kostte aan 107 mensen het leven en meer dan 230 mensen geraakten gewond. Er luidt inmiddels kritiek over de tekortschietende veiligheidsmaatregelen. Saudi-Arabië is een onderzoek begonnen naar de oorzaak van het ongeval en de vraag hoe zo veel mensen konden omkomen.

De metershoge kraan viel recht op de moskee, op de plek waar de Kaäba staat, een kubusvormig gebouw met een zijde van twaalf meter, waar moslims rondom lopen. De Kaäba is het punt waarnaar moslims wereldwijd zich richten tijdens hun gebed.

Intussen worden op sociale media beelden verspreid van de ravage en het bloedbad dat het ongeval heeft aangericht. Opgelet: deze beelden kunnen choquerend zijn.