Maggie De Block start onderzoek naar ‘illegale’ internetapotheek
Foto: BELGA

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) start een onderzoek naar de online apotheek dokteronline.com, uit Curaçao. Die website verkoopt, na een online consult, geneesmiddelen die enkel verkrijgbaar zijn op voorschrift. ‘Volstrekt illegaal en voor de patiënt zelfs gevaarlijk’, zegt het Federaal Geneesmiddelenagentschap vrijdag in Het Nieuwsblad.

Een doosje malariapillen of zelfs antidepressiva. Op dokteronline.com zijn ze zonder veel moeite te bestellen. Even een vragenlijst invullen -waarbij de arts die de antwoorden checkt u op uw woord gelooft als u zegt dat u geen andere medicatie neemt of hartproblemen hebt- en u mag naar de betaalpagina. Een kleine meerprijs vragen ze, voor dat ‘online consult’. Maar daarna worden de medicijnen gewoon thuis geleverd.

De Block heeft haar administratie gevraagd om de website juridisch te onderzoeken. ‘We zijn niet per se tegen elk online initiatief’, zegt haar woordvoerster Els Cleemput. ‘Maar er moeten voldoende garanties zijn voor de veiligheid van de patiënt.’

En die garanties zijn er niet, zegt het Federaal Geneesmiddelenagentschap (FAGG). Online apothekers die wél betrouwbaar zijn, hebben sinds kort ook een duidelijk logo: een wit kruis op een groene achtergrond en een vlag van het land. Maar daar zul je nooit geneesmiddelen op voorschrift vinden. Die online verkopen is áltijd illegaal. Ook de patiënt is strafbaar.