Sixtijnse kapel wordt even opnamestudio
Foto: EPA

In de Sixtijnse kapel in het Vaticaan zijn opnames gemaakt voor een cd. Het is uitzonderlijk deze plek, met de befaamde fresco’s van Michelangelo, gebruikt wordt voor iets dergelijks.

Dankzij een speciale pauselijke toestemming heeft Deutsche Grammophon in de Sixtijnse kapel opnames gemaakt van muziek van de renaissancecomponisten Orlandus Lassus (Orlando di Lasso, in 1532 geboren in Bergen), Giovanni Pierluigi da Palestrina en Tomás Luis de Victoria, uitgevoerd door het koor van Sixtijnse kapel. Dat meldt Kerknet onder aanhaling van SIR, Servizio informazione Religiosa. Op 25 september kunnen we horen hoe goed de akoestiek is in de befaamde kapel, want dan komt de cd uit.

Het koor van de Sixtijnse kapel bestaat uit 20 volwassenen en 30 knapen. De cd bevat ook twee Gregoriaanse liederen en een opname van het Miserere van Gregorio Allegri.

Met pauselijke goedkeuring werd voor het eerst een muziekstudio met een mengpaneel in de kapel geïnstalleerd om de opnames in ideale omstandigheden te maken. Ook de Italiaanse operazangeres en mezzosopraan Cecilia Bartoli en de Italiaanse koorleider Roberto Gabbiani woonden de unieke opnames bij.

Anna Barry, die een Grammy kreeg als beste producent van klassieke muziek, noemde het een ‘uniek privilege’ dat deze opnamen konden plaatsvinden te midden van de fresco’s van Michelangelo en op de plaats waar de kardinalen samenkomen om tijdens een conclaaf een nieuwe paus te kiezen.