Zilverfonds is 22ste grootste staatspensioenfonds
Het Zilverfonds werd in 2001 opgericht door de regering-Verhofstadt en was een stokpaardje van toenmalig minister van Begroting Johan Vande Lanotte. Foto: Photo News

Het Zilverfonds, dat in België in 2001 opgericht werd om reserves aan te leggen ter financiering van de verschillende wettelijke pensioenstelsels in het kader van de vergrijzing van de bevolking, staat op de 22ste plaats in de rangschikking van ‘s werelds grootste staatspensioenfondsen. Dat blijkt woensdag uit een studie van Towers Watson en de Amerikaanse investeerderskrant Pensions & Investments.

Uit de studie, gebaseerd op cijfers van 2014, blijkt dat het Belgische Zilverfonds 25,116 miljard dollar activa beheert. Op de website van het Zilverfonds wordt dan weer gewag gemaakt van reserves ten belope van 21,273 miljard euro (omgerekend 23,7 miljard dollar) op datum van 31 augustus 2015.

De grootste staatspensioenfondsen zijn het Japanse fonds (ruim 1.143 miljard dollar activa) en het Noorse (ruim 884 miljard dollar). Die twee fondsen zijn ook de twee grootste pensioenfondsen ter wereld, rekening houdend met alle types van fondsen. Op ruime afstand volgen een Zuid-Koreaans (430 miljard dollar), een Amerikaans (422 miljard dollar) en een Nederlands (419 miljard dollar) fonds.

Gegroeid

Uit het onderzoek blijkt voorts dat de 300 grootste pensioenfondsen ter wereld vorig jaar met ruim 3 procent gegroeid zijn (tegenover zowat 6 procent in 2013) tot een nieuw hoogtepunt van meer dan 15 biljoen Amerikaanse dollar.

De Verenigde Staten blijven met circa 38 procent het land met het grootste aandeel in de pensioenfondsactiva. Japan is tweede met een marktaandeel van ongeveer 12 procent. Nederland is derde op de lijst met een aandeel van 7 procent, terwijl Noorwegen en Canada de vierde en vijfde grootste zijn met elk een marktaandeel van ongeveer 6 procent.