Op 1 september, de Dag van de Kennis, kwam Kvohar, het nationale persbureau van Tadzjikistan, met heuglijk intergalactisch nieuws. Een dwergplaneet ergens tussen Mars en Jupiter is vernoemd naar de Centraal ...
ergens tussen mars en jupiter
Hallo, planeet Tadzjikistan?
| eurasianetDe republiek Tadzjikistan heeft nu ook zijn eigen planeet, genaamd Tadzjikistan. Alleen: ze bestaat niet.

belga
Op 1 september, de Dag van de Kennis, kwam Kvohar, het nationale persbureau van Tadzjikistan, met heuglijk intergalactisch nieuws. Een dwergplaneet ergens tussen Mars en Jupiter is vernoemd naar de Centraal-Aziatische republiek. De reden? Voor het enorme aandeel van Tadzjiekse wetenschappers en astrofysici in de studie van de ruimte.
Om alles wat panache te verlenen, kwam het hoofd van de Academie van Wetenschappen een officieel certificaat overhandigen aan de Tadzjiekse president Emomalii Rachmon uit naam van de ‘officiële’ International Astrophysicists Union.
Er werden ook details prijsgegeven. Planeetje Tadzjikistan zou zich op zo’n 250 miljoen kilometer van de Aarde bevinden en op zo’n 436 kilometer van de zon. Ze zou er vijf jaar over doen om rond de zon te draaien. Khovar wist ook te melden dat wetenschappers druk doende zijn ‘de fysische en chemische samenstelling’ van planeetje Tadzjikistan te bestuderen.
‘Leider van de 21ste eeuw’
EurasiaNet zocht de International Astrophysicists Union op internet, googelde en vond nul resultaten. Wel kwam de nieuwssite terecht bij de International Astronomical Union, die evenwel nog niet van het bestaan van planeet Tadzjikistan had gehoord. Andere internationale wetenschappers vielen eveneens uit de lucht. Er bestaan wel dwergplaneten tussen Mars en Jupiter, maar die hebben allemaal al een naam.
Een pr-stunt om de nationale tanende trots te pimpen, concludeerden critici en EurasiaNet. De zoveelste in een lange rij. Eerder al werd de president door de European Council of International Relations de titel ‘leider van de 21ste eeuw’ toegekend. Onder meer voor zijn inzet voor democratie, zijn respect voor menselijke waardigheid, zijn transparant beleid en zijn ondersteuning van de vrije meningsuiting. Mensenrechtorganisaties hebben Tadzjikistan al meermaals op de vingers getikt voor zijn censuurbeleid. En de European Council of International Relations klinkt als een officiële instantie, maar dat is ze niet.
‘Dictator chic’
Ook heeft president Rachmon in het recente verleden een aantal architecturale en infrastructurele ingrepen laten uitvoeren die moeten aantonen dat Tadzjikistan een prachtig land is. In 2010 ontdekte Rachmon dat Azerbeidzjan de langste vlaggenstok ter wereld heeft. Waarop Rachmon voor Tadzjikistan een langere liet bouwen. Intussen heeft Saoedi-Arabië een nóg langere vlaggenstok.
Ook werd het grootste theehuis van Centraal-Azië en de grootste bibliotheek van de regio opgetrokken. Tegenstanders van Rachmon hebben er een naam voor: ‘dictator chic’.

Bovenstaand artikel verscheen in dS Avond.
Lees de integrale avondeditie.