20 jaar Ebay: de 20 meest bizarre veilingen
Foto: AP
Zelf viert Ebay het niet uitgebreid, maar de grootste veilingswebsite ter wereld is deze week 20 jaar oud. Voorloper Auctionweb ging op 4 september 1995 online. En sindsdien zijn al heel wat bizarre items verkocht, van een rekening voor de guldensporenslag tot de zuster van James Blunt.

Voor de duidelijkheid: de merknaam Ebay werd pas in 1997 gelanceerd. Maar oprichter Pierre Omidyar verkocht op zijn zelf opgezette site Auctionweb dus al in 1995 het allereerste item: een kapotte laserpen. Het stuk afval leverde hem toch 14,83 dollar op. 

Dat eerste item is wel een perfecte illustratie van het feit dat lang niet alles op de site ernstig bedoeld is. Merkwaardige aanbiedingen zijn sindsdien schering en inslag. Zoals deze 20:

 • Een van de eerste keren dat Ebay internationaal in de kijker kwam met een veiling, was toen iemand 5,7 miljoen dollar bood op een nier. Net zoals veel andere ophefmakende veilingen draaide het op niets uit. De site verklaarde de illegale verkoop nietig en schakelde de politie in.
 • Nog een charlatan die zijn slag dacht te slaan: een Amerikaan verkocht een zelfgemaakt abstract schilderij voor 135.000 dollar. Hij had er 'RD52' op aangebracht, waardoor sommige dachten dat het om een onbekend werk van Richard Diebenkorn ging. Bovendien had hij zelf de prijs mee opgedreven. Toen de fraude aan het licht kwam is de veiling ongeldig verklaard. 
 • Met een prijskaartje van 155.000 dollar was een plaat met demo-opnames van Velvet Underground goed voor de titel van duurste lp, maar de koper kon niet betalen. De plaat werd nogmaals aangeboden, en bracht toen 'slechts' 25.000 dollar op. 
 • Kunst op Ebay is altijd een moeilijk iets geweest. Zo bood iemand aan de identiteit van graffiti-kunstenaar Banksy te onthullen. Sommigen zagen er een actie van Banksy zelf in. De ware toedracht is niet onthuld: ook deze veiling is afgebroken.
 • Over bekendheden gesproken: in 2008 was het geluksmoment aangebroken voor iemand die een haarlok van Kate Moss op de kop kon tikken voor 805 euro. Een gelijkaardige veiling van een lok van Britney Spears werd, u raadt het al, ingetrokken.
 • Liever een stukje van een eigendom van een bekendheid? Een van de meest merkwaardige Belgische veilingen was een brokstuk van de Lamborghini van Tom Boonen. De verkoper beweerde het gevonden te hebben bij de elektriciteitspaal waar Boonen is tegen gereden. 
 • Toch liever een intact voertuig? De tourbus van grunge-godfathers Melvins werd ook via de site aangeboden. De reden dat er toen veel belangstelling was, is dat Kurt Cobain van Nirvana er een tekening van de leden van Kiss had op aangebracht. Het minimumbod werd echter niet gehaald.  
 • Een nog groter of onhandiger voertuig nodig? Dan hebt u misschien wel uw kans gemist bij de veiling van de monorail uit Plopsaland.
 • Nog net iets iconischer dan die monorail zijn de Hollywood-letters. Die gingen in 2005 onder de virtuele hamer, en brachten 450.000 dollar op.
 • Een kleiner legendarisch Hollywood-item is de onderbroek van Bridget Jones, gewassen en gesigneerd door Hugh Grant. Het bod van 3.900 pond volstond voor de verkoper echter niet om afstand te doen van het kleinood. 
 • De échte lijst waarop Schindler's list gebaseerd was vond ook geen koper. Niet zo vreemd, met een instelprijs van 3 miljoen dollar.
 • Een ander historisch document kwam wél goed terecht. Dankzij een attente stadsarchivaris kon Kortrijk in 2004 een 'factuur voor de Guldensporenslag' bemachtigen. Het gaat om een ontvangstbewijs van een Franse ridder die bevestigt dat hij vergoed is voor de oorlog in Vlaanderen. 
 • Nog meer erfgoed uit ons land: in 2008 stond het het koninklijk paleis in Brussel even te koop. Het bleek te gaan om een stunt van Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter.
 • Ebay is wel vaker gebruikt om politieke boodschappen te verspreiden. In 2007 verkocht iemand zijn volmacht voor de parlementsverkiezingen. Hij schatte de waarde van een stem toen op 2 euro.
 • Elk jaar worden wel een aantal items verkocht ten voordele van Music for Life, van etentjes met BV's tot huiskameroptredens. Maar ook het meubilair van het glazen huis zelf is verkocht, ten voordele van Radio Scorpio.
 • Dingen aanbieden op Ebay is vaak een kwestie van het goede moment afwachten. Zo doken veel mensen na het overlijden van Steve Jobs in hun archieven, en vonden er de grootste rommel: popjes, oude reclamefotos en interviews wisselden voor stevige bedragen van eigenaar. 
 • Geldgebrek inspireerde een werkloze Fransman ertoe om zichzelf te koop te zetten. Het resulteerde in een nieuwe baan. 
 • Nog meer mensenhandel: een Brit wou af van zijn schoonmoeder en wou haar kwijt voor 1 pond. De vrouw vatte het sportief op, en merkte op dat ze toch minstens 100 pond waard was.
 • De winnaar in de categorie 'mensen aanbieden' is echter zanger James Blunt. Die verklaarde in een interview dat hij in 2004 zijn zus had aangeboden, en dat dit uiteindelijk tot een huwelijk heeft geleid. 
 • En als de liefde dan toch op niets uitdraait? Dan kun je uiteraard ook nog je gebroken hart veilen, zoals deze 40-jarige Limburgse.