Maarkedal zet asielzoekers aan het werk
OCMW-voorzitter Joris Nachtergaele. Foto: pma

Wie straks als asielzoeker terechtkomt in Maarkedal, zal moeten werken voor zijn of haar opvang. ‘We zullen vriendelijk bij hen aandringen om zich een paar uur per dag in te zetten voor de gemeente’, zegt OCMW-voorzitter Joris Nachtergaele aan De Standaard en Het Nieuwsblad.

Een aantal regeringspartijen opperde al het idee om de gemeenschapsdienst in te voeren voor erkende vluchtelingen. Maar daar wacht de landelijke Oost-Vlaamse gemeente niet op. Ze willen er niet alleen de erkende vluchtelingen, maar ook de asielzoekers meteen nuttige karweitjes geven.

Waarom wachten?

‘We weten dat het nog niet wettelijk is, maar ik zie niet in waarom we nog zouden moeten wachten op de federale regering om de asielzoekers in te zetten’, aldus Nachtergaele. ‘Ik denk concreet aan het opruimen van zwerfvuil, werken bij de groendienst of meehelpen in een rusthuis.’

‘We kunnen ze ook laten helpen met de klusjesmannen voor de renovaties en de schilderwerken van de nieuwe opvangplaats. Het hangt er natuurlijk ook van af welk profiel ze hebben. Een dokter kunnen we bijvoorbeeld laten meedraaien bij Kind en Gezin Maarkedal.’

Nachtergaele maakt zich sterk dat de asielzoekers daar ook zelf vragende partij voor zijn. Maarkedal is nu op vraag van de federale regering bereid om vier extra plaatsen te voorzien. Vanaf overmorgen verwachten ze de eerste asielzoekers.