3,2 miljoen griepvaccins liggen klaar voor de winter
Foto: Photo News

De verdelers van griepvaccins voorzien voor winter 2015-2016 iets meer dan 3,2 miljoen vaccins. De Hoge Gezondheidsraad publiceerde onlangs een advies waarin ze de doelgroepen voor vaccinatie nog eens oplijst: het gaat onder meer om mensen ouder dan 65, zwangere vrouwen en mensen werkzaam in de gezondheidssector.

De 3.257.000 vaccins worden overwegend verdeeld door GSK (1,5 miljoen) en Abbott (1,34 miljoen). De overige leveranciers zijn Sanofi (360.000), Intanza (50.000) en AstraZenica (7.000). Dat zegt het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG). Momenteel zijn er al 300.000 verdeeld. De inentingsperiode start half oktober, dus tegen begin oktober zouden de vaccins beschikbaar zijn in de apotheek.

De Hoge Gezondheidsraad (HGR) lijstte in een advies de groepen op die zich best laten inenten tegen griep. Het gaat om zwangere vrouwen die in het tweede of derde trimester zijn van hun zwangerschap tijdens het griepseizoen, personen opgenomen in een instelling, mensen met een chronische aandoening, kinderen tussen zes en achttien die een aspirinetherapie ondergaan en iedereen ouder dan 65.

Ook voor wie tussen 50 en 65 is en kinderen jonger dan zes maanden, is het zinvol om zich te laten inenten. Daarnaast doen bepaalde beroepsgroepen er goed aan een griepprik te halen: iedereen werkzaam in de gezondheidssector en beroepsfokkers van vogels en varkens en hun familie of iedereen die met de levende dieren in contact komt.