Trein van Antwerpen naar kust verliest onderweg wagons
Foto: pn

De trein van Antwerpen naar Oostende verloor zaterdag zijn achterste wagons omdat de koppeling slecht werkte.

Het incident met de trein Antwerpen-Oostende gebeurde zaterdag kort na de middag. Vlak voor Lokeren verloor de trein ineens zijn laatste drie rijtuigen.

‘Het was een extra lange trein omdat we veel reizigers richting kust verwachtten’, zegt NMBS-woordvoerder Paul Van Aelst. ‘Gelukkig werkten alle veiligheidssystemen, waardoor de wagons automatisch tot stilstand kwamen. De treinbestuurder kon de wagons samen met een technicus weer aankoppelen, maar we hebben toch beslist de trein in Lokeren te laten. De reizigers zijn daar overgestapt op een andere trein naar Gent, waar ze opnieuw konden overstappen richting kust. Daar zijn ze met anderhalf uur vertraging aangekomen.’

De bewuste trein wordt naar een werkplaats gebracht voor verder onderzoek. De koppeling bij de Desiro gebeurt automatisch. Daar klonk eerder al kritiek op, maar het is de allereerste keer dat een deel van de trein loskomt.

Dat er een probleem met de Desiro-stellen opduikt, is dan weer geen primeur. De NMBS kocht 306 stellen aan bij het Duitse Siemens. Sinds 2008 worden die geleidelijk geleverd, maar de kinderziektes blijven zich opstapelen.