Johnny Thijs gelooft niet in minimale dienstverlening bij het spoor
Foto: BELGA

Oud-postbaas Johnny Thijs, die door N-VA naar voren wordt geschoven als bestuurder bij de NMBS, gelooft niet in de minimale dienstverlening op het spoor. Dat zegt hij zaterdag in een interview met De Morgen. Hij pleit voor een strenger stakingsrecht.

'Een minimaal aantal treinen laten rijden moet nog mogelijk zijn. Maar hoe ga je mensen laten weten dat zij op de trein mogen stappen, en hun buurman niet? Wie gaat dat allemaal controleren? We moeten ons durven afvragen of het symbool de strijd wel waard is', vraagt de topmanager zich af.

Thijs werd onlangs door de kabinetschef van vicepremier Jan Jambon (N-VA) gevraagd om bestuurder te worden bij de NMBS, maar hij heeft nog niet definitief ‘ja’ gezegd.

Thijs pleit in de krant wel voor een strenger stakingsrecht. Beter stakingen vermijden dan hun schade beperken, luidt het. 'Als er een sociaal conflict opduikt, zou een strak scenario van regels van overleg en verzoening gevolgd moeten worden. Een langere periode van stakingsaanzegging zou een element kunnen zijn.'

Vakbonden en directie van de NMBS hebben tot eind december om een akkoord over een minimale dienstverlening te bereiken.