‘Bemiddeling Denderleeuw eind augustus afronden’
Foto: BELGA

Oost-Vlaams gouverneur Jan Briers wil tegen eind van de maand de bemiddelingsgesprekken tussen de verschillende politieke partijen in Denderleeuw afronden, in de hoop dat er een consensus bereikt kan worden over wie de gemeente zal besturen. Dat zegt gouverneur Briers nadat maandag de bemiddelingsgesprekken hervat werden.

'Ik voel aan dat alle partijen bereid zijn met elkaar te praten', zegt gouverneur Briers. 'Ik spreek met hen apart en hoop op het eind van de maand een aantal partijen samen te brengen om te zien of ze een nieuwe coalitie kunnen vormen. Waar ik zeker naar streef, is dat het geen nipte coalitie wordt, maar een ruimere coalitie, zodat er opnieuw bestuurd kan worden.'

De Oost-Vlaamse gouverneur zag ondertussen al kopstukken van twee partijen, op 27 augustus komt burgemeester Jan De Dier (N-VA) op gesprek. Briers zegt niet alleen met de Denderleeuwse N-VA te spreken, maar ook met burgemeester De Dier apart, gezien die een nieuwe politieke beweging oprichtte.

Denderleeuw is sinds begin november vorig jaar onbestuurbaar, nadat meerderheidspartij CD&V samen met oppositiepartij SP.A-Open en een onafhankelijk raadslid de onbestuurbaarheid uitriepen.

Daartegen werden procedures aangespannen. Eind juni riepen CD&V, SP.A-Open en het onafhankelijk raadslid opnieuw de onbestuurbaarheid uit, waarna N-VA besliste om zich daar niet langer tegen te verzetten.