‘Vorige Iraakse premier verantwoordelijk voor de val van Mosoel’
Nouri al-Maliki tijdens een ontmoeting in Bagdad met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry op 23 juni vorig jaar. Foto: AP

De vorige Iraakse premier, Nouri al-Maliki, is volgens een parlementaire onderzoekscommissie samen met 35 anderen verantwoordelijk voor de val van de noordelijke stad Mosoel. De tweede stad van het land viel in juni 2014 in handen van de strijders van de terreurmilitie Islamitische Staat.

Parlementsleden meldden zondag dat Maliki op de lijst met verantwoordelijken staat. De sjiiet was premier van 2006 tot en met 2014, maar legde volgens velen niet meteen een foutloos parcours af.

Het onderzoeksrapport werd overgemaakt aan de parlementsvoorzitter. Die gaf reeds aan dat hij het document aan het gerecht zal overmaken met het oog op vervolging.

IS veroverde Mosoel na een grootschalig offensief. het Iraakse leger bleek helemaal geen partij voor de jihadi’s. Sindsdien controleren de islamisten grote delen ten noorden en westen van Bagdad.

Maliki poogde als chef van het leger de controle over de strijdkrachten te centraliseren in zijn diensten. Volgens verschillende experten verzwakte hij het leger omdat bevelhebbers gekozen werden op basis van loyaliteit en niet competentie. Onder Maliki raakte de soennitische minderheid in het land geïsoleerd, wat een goede voedingsbodem bleek voor IS.

Ook bevelhebbers Ramadi onderzocht

Zondag raakte reeds bekend dat de huidige premier, Haider al-Abadi, de doorverwijzing naar een militaire rechtbank goedkeurde van de toenmalige militaire bevelhebbers in Ramadi, ten westen van Bagdad. Zij negeerden de orders en evacueerden de troepen uit de stad. De doorverwijzing volgt na het onderzoek door een andere onderzoekscommissie.