Iraakse legerbevelhebbers voor de rechter na val Ramadi
15 augustus. Veiligheidstroepen bereiden zich voor op een aanslag waarmee ze oostelijke buitenwijken Ramadi opnieuw hopen in te nemen. Foto: AP

Drie maanden nadat de terreurmilitie Islamitische Staat de Iraakse provinciehoofdstad Ramadi veroverde, raken de gevolgen bekend voor de legerbevelhebbers die de stad verdedigden. Ze moeten voor een militaire rechtbank terecht staan omdat ze bij de hevige gevechten in mei de terugtrekking uit de stad bevolen, tegen de orders in.

Premier Haidar al-Abadi keurde de doorverwijzing van de militairen goed. Dat meldt de Iraakse staatstelevisie. Een onderzoekscommissie had aanbevolen om de bevelhebbers te vervolgen omdat ze hun stellingen verlaten hadden. Wanneer het proces zal starten en hoeveel commandanten het mogen uitleggen, werd niet meegedeeld.

De val van Ramadi, hoofdstad van de westelijke provincie al-Anbar, was een zware slag voor het Iraakse leger. De Amerikaanse minister van Defensie Ashton Carter bekritiseerde na de pijnlijke nederlaag de prestaties van het Iraakse leger, omdat de soldaten niet wilden vechten.

Nog steeds probeert het leger de stad te heroveren, met de steun van sjiitische milities. Die voeren ook de strijd in en rond de stad Mosul, die eerder ook in handen van IS kwam nadat het leger zich moest overgeven. Zaterdag nog werden 15 luchtaanvallen uitgevoerd op strategische punten rond Ramadi, die door IS zijn ingenomen.

Premier al-Abadi voerde na zijn aanstelling een jaar geleden grondige hervormingen door. Zijn voorstellen werden dinsdag door het parlement goedgekeurd. Daarmee wil hij de corruptie en het slecht bestuur in Irak tegengaan en de macht opnieuw volledig in handen van het Iraakse leger krijgen, zodat ze de weg vrij is naar de strijd met IS.

Na de inname van Ramadi zwoer de premier ook de stad te heroveren ‘binnen enkele dagen’, maar dat lukt niet. Eind juni zei de regeringsleider dat de troepen zich hadden moeten verdedigen en dat de stad dan niet verloren zou geweest zijn.

Al-Anbar is grotendeels in handen van IS. De provincie grenst aan Syrië, waar IS eveneens de plak zwaait over een groot gebied. IS kon in Irak grote delen van het land veroveren omdat het leger vaak op de vlucht sloeg. Door de inname van Ramadi werd ook de positie van de hoofdstad Bagdad, op slechts 100 kilometer, verzwakt.