Al meer dan 100 ivm-baby’s geboren in België
Archiefbeeld. Foto: Reporters / BSIP

Sinds begin november 2010 zijn er in ons land al meer dan 100 baby’s geboren via de techniek van in-vitromaturatie (ivm), zegt fertiliteitsexpert Michel De Vos van het UZ Brussel. Wereldwijd gaat het over enkele duizenden baby’s.

Donderdag raakte bekend dat voor het eerst in Europa een baby is geboren uit eicellen die normaal bij het medisch afval belanden. Een primeur voor het UZ Brussel, dat onrijpe eicellen in het labo liet rijpen. Ivm zou veel vrouwen kunnen helpen die door ziekte hun kinderwens in gevaar zien komen, in het bijzonder de steeds groter wordende groep kankerpatiënten.

Maar het is niet de eerste keer dat een kind geboren wordt via de techniek van in-vitromaturatie. Die werd sinds 2010 al vaak toegepast bij onvruchtbare vrouwen, als alternatief voor het bekendere in-vitrofertilisatie. ‘Tot nu toe gebeurde dat enkel aan het UZ Brussel. Op die manier zijn er al meer dan 100 baby’s geboren’, vertelt dokter Michel De Vos. ‘Als een kliniek hiermee begint, zijn de slaagkansen erg laag. Bij ons zijn ze voor onvruchtbare koppels ondertussen toegenomen tot een aanvaardbare 35 à 40 procent.’

Voor de nieuwe techniek met de verwijderde eierstokken liet het UZ Brussel al van zo’n veertig vrouwen de eicellen rijpen. De vrouw die eind vorige maand als eerste beviel, was de eerste om haar kinderwens te laten dooien. De andere vrouwen krijgen nog chemotherapie of zijn nog onvoldoende hersteld.