Nederlandse rechter verklaart Imtech failliet
Foto: EPA

De rechtbank van Rotterdam heeft Imtech failliet verklaard. De afdelingen Marine en Nordic zouden verkocht worden, wat 7.300 van de 22.000 jobs moet redden.

Imtech kwam de afgelopen jaren in grote problemen door omvangrijke fraude bij zijn onderdelen in Polen en Duitsland en het wist de verliezen die daardoor ontstonden uiteindelijk niet te boven te komen. Het geplaagde bedrijf verkeerde in geldnood en vorige week vroeg Imtech Duitsland al een faillissement aan. Nadien vroeg Imtech uitstel van betaling aan. Het bedrijf kon echter geen akkoord bereiken met de banken over een extra noodkrediet van 75 miljoen euro en pogingen om een doorstart te maken voor de verschillende divisies mislukten. 

De aanvraag voor uitstel van betaling had geen betrekking op Imtech Belgium, waardoor het bedrijf kan doorwerken, benadrukte de Belgische dochter. Die aparte juridische entiteit is een gezond bedrijf, klonk het. Bij Imtech in België werken ongeveer 1.000 mensen, goed voor een omzet van 200 miljoen euro.

De handel in aandelen werd donderdagmorgen opgeschort en in de namiddag verklaarde de rechtbank van Rotterdam het bedrijf met onmiddellijke ingang failliet.

Volgens Imtech zijn de onderdelen Marine en Nordic buiten de groep geplaatst met het oog op een gehele of gedeeltelijke verkoop van die afdelingen. Daardoor moeten al 7.300 van de ruim 22.000 banen behouden blijven. Onder meer voor Imtech België wordt ook met mogelijke kopers gepraat. Het doel is om zoveel mogelijk van de onderneming te behouden, aldus een verklaring. Ze zegt dat de financiers, en dus niet de aandeelhouders, van Imtech het recht zullen hebben op alle opbrengsten van de verkoop van Marine en Nordic of eventuele andere onderdelen.

Marine wordt verkocht aan Pon Holdings en Parcom Capital en voor de divisie Nordic loopt het verkoopproces nog, maar dit zou op korte termijn afgerond worden.

De curatoren van Imtech lieten in een aparte verklaring weten dat dankzij de verkoop van Marine en Nordic in Nederland circa 1.300 arbeidsplaatsen zijn gewaarborgd.

Er wordt overleg gevoerd met mogelijke kopers voor de onderdelen Traffic & Infra, Imtech Spanje, Imtech België en Imtech UK/Ierland. Ook voor de Nederlandse onderdelen is veel interesse getoond, aldus een persbericht van de bewindvoerders.
Namen noemen ze niet. Maar eerder op de dag was al duidelijk geworden dat de Nederlandse technische dienstverlener Kuijpers interesse heeft in activiteiten op het gebied van gebouwen en industrie in Nederland. Daarbij gaat het onder meer om onderdelen die specialistische dienstverlening bieden op het gebied van bijvoorbeeld sprinklerinstallaties, elektronische beveiliging en gebouw- en procesautomatisering. Kuijpers heeft ruim 800 medewerkers en draait een jaaromzet van circa 160 miljoen euro.