Nu ook remmen van Corvette gehackt met smartphone

Aan de reeks automerken die kunnen worden gehackt, is woensdag de Amerikaanse sportwagen Corvette toegevoegd. Amerikaanse experts zijn er namelijk in geslaagd de remmen van een Corvette uit te schakelen met een smartphone, wanneer hij aan lage snelheid rijdt.

Dinsdag had de Nederlandse publieke omroep NOS al menig auto-eigenaar aan het schrikken gebracht met het bericht dat hun wagen vrij gemakkelijk te hacken is. Het gaat om auto’s van Volkswagen, Audi, Skoda, Seat, Porsche, Bentley, Fiat, Honda, Peugeot en Lamborghini. Zij hebben allemaal een chip in de autosleutel en een code in de startonderbreker, die beiden niet goed geprogrammeerd zijn.

Alsof dit nog niet voldoende was, duikt woensdag ook een probleem op met de Corvette. Onderzoekers van de University of California in San Diego slaagden er namelijk in ook een Corvette te hacken, via het toestelletje dat Amerikaanse verzekeraars gebruiken om tarieven aan te passen aan de rijstijl, zo vertelden ze aan het Amerikaanse magazine Wired.

Ruitenwissers en remmen

De experts werkten via sms-berichten, waarmee ze zich toegang konden verschaffen tot een aantal voertuigfuncties, legden ze uit. Ze konden bijvoorbeeld de ruitenwissers bedienen en de remmen uit- en weer inschakkelen. Dit laatste lukte wel enkel bij lage snelheden. Bij hogere snelheden liet het voertuigsysteem dit niet toe.

De berichten over hacking van deze week zijn overigens niet de eerste. De voorbije weken raakte een hele reeks spectaculaire hackings van auto’s bekend. Zo moest Fiat Chrysler in de VS de software van 1,4 miljoen Jeeps al actualiseren, omdat hackers erin geslaagd waren via een veiligheidslek in het entertainmentsysteem de besturing van de wagen over te nemen. Andere slachtoffers van hackers waren GM en Tesla.