Ine Roox trok naar het noorden van Marokko en naar de zwaarbewaakte grensposten bij de Spaanse enclave Melilla. Europa is hier maar vier hekken ver. Ze onderzocht aan beide kanten van de grens hoe migranten hier proberen Spanje te bereiken. Door de hekken te bestormen, met bootjes, in auto's. Smokkelaars proberen op de meest creatieve manieren migranten over de grens te krijgen: verstopt in handschoenkastjes, in autobumpers, in stoelen.

In Marokko werd Ine Roox opgepakt voor ondervraging nadat ze met migranten probeerde te praten. In Melilla, aan de Spaanse kant van de grens, kreeg ze wel alle medewerking. 

De Spaanse Guardia Civil toonde haar beelen van smokkelaars die migranten over de grens te krijgen met volledig omgebouwde wagens. Handschoenkastjes, autobumpers en autostoelen worden verstopplaatsen. Het is hallucinant, zegt een grenswachter. De migranten die onderschept worden balanceren vaak op de rand van leven en dood.

Andere migranten organiseren zich en proberen het hek te bestormen, vaak met honderden tegelijk. Wie onderschept wordt, wordt zonder pardon teruggestuurd. Ondanks internationale kritiek, omdat niet onderzocht wordt wie de migranten zijn, of ze uit oorlogsgebied komen, of ze minderjarig zijn.

Morgen: het videoverslag van Ine in Marokko
Vrijdag verschijnt de uitgebreide reportage van Ine Roox in Melilla en in het noorden van Marokko in dS Weekblad