De Duitse tv-journaliste Anja Reschke heeft gisteren tijdens een nieuwsuitzending op de Duitse zender ARD haar afschuw over racistische scheldtirades op het internet uitgesproken. Volgens Reschke voeden racistische commentaren haat en geweld tegen vluchtelingen.

Twee minuten lang richtte Reschke zich gisteren tot de kijker. Tijdens haar betoog zei de journalist onder meer geshockeerd te zijn over hoe sociaal aanvaard racistische commentaren op het internet zijn geworden. ‘Tot voor kort verscholen dergelijke commentatoren zich nog achter pseudoniemen, maar deze dingen worden tegenwoordig op het internet gezet onder de echte naam’, aldus Reschke.

 

 

Klartext im tagesthemen Kommentar von Anja Reschke: (@tagesschau)"Wenn ich mich jetzt hier hinstelle und öffentlich...

Posted by Panorama on Wednesday, August 5, 2015

 

‘Blijkbaar hoef je je niet meer te schamen om dingen als ‘dat smerige ongedierte moet verdrinken in de zee’ op het internet te posten. Je kickt zelfs op het aantal likes dat je uitspraak krijgt’, zei Reschke.

Volgens de journaliste gaan racistische nobodies zich door die likes geweldig voelen en ontstaat er op die manier een klimaat waarin extreemrechts geweld kan gedijen. Het groeiend aantal racistische commentaren draagt volgens Reschke bij tot haat en geweld tegen vluchtelingen.

Ze besloot haar betoog dan ook met een oproep aan alle fatsoenlijke Duitsers. Het volstaat volgens de journaliste niet om te denken dat er overal racisten zijn en hen vervolgens te negeren. ‘Als u niet van mening bent dat alle vluchtelingen nietsnutten zijn die opgejaagd, verbrand of vergast moeten worden, laat u dan horen.’

Het filmpje werd de voorbije uren massaal gedeeld op het internet. Reschke zelf liet op Twitter weten ontzettend blij te zijn met de positieve reacties op haar betoog.