Kostenplaatje boerenacties: 30.000 euro aan schade
Foto: BELGA

De Waalse overheidsdienst SPW (Service public de Wallonie) zal in eerste instantie de kosten dragen van de herstelling van het wegdek, dat beschadigd raakte door het boerenprotest vorige week.

De directie van de afdeling Wegen dient wel klacht in tegen de federaties van veehouders die verantwoordelijk zijn voor de aangerichte schade.

De gemeenten Gellingen en Woelingen ramen de schade van het protest van de landbouwers vorige week op 30.000 euro. In beide gemeenten werden banden in brand gestoken, de warmte richtte zo schade aan en die stukken wegdek moeten hersteld worden. Ook de schoonmaakwerken zullen kosten opleveren.

‘We hebben een procedure opgestart om de schade snel te laten herstellen. Volgende week zullen de wegen worden gemaakt’, aldus woordvoerster Laurence Zanchetta van de SPW. ‘Gezien de omvang van de schade kunnen we dit niet zomaar laten passeren. We starten een juridische procedure. Het zal nog maanden duren voor we het geld kunnen terugvorderen’, klinkt het.

De kleinere boerenvakbond, het Algemeen Boerensyndicaat, organiseerde vorige week dinsdag en woensdag demonstraties op de Belgische autowegen. De landbouwers wilden daarmee de te lage prijzen voor hun melk en varkensvlees aankaarten.