Belgische architect ontwierp boetiek Alexander Wang
Foto: Koen Van Damme

Nu Alexander Wang niet langer het mooie weer zal maken bij Balenciaga heeft de Amerikaanse ontwerper alle tijd om zijn eigen label uit te breiden. Te beginnen met een allereerste Europese flagship store in Londen, bovendien de grootste ooit voor Wang, die werd ontworpen door de Belgische architect Vincent Van Duysen.

Over zijn uitvalsbasis om Europa te veroveren, hoefde Wang geen twee keer na te denken. ‘Ik heb altijd geweten dat Londen de eerste Europese stad zou zijn waar ik een flagship store zou openen’, vertelde hij aan Britse media. ‘Het is onze grootste Europese markt en een van mijn favoriete steden.’

Als locatie voor die gloednieuwe winkel koos hij een voormalig postgebouw in Albemarle Street in de Londense wijk Mayfair. Met vier verdiepingen en een oppervlakte van 625 vierkante meter is de ruimte groot genoeg om alle collecties te presenteren én de grootste winkel van Wang ter wereld.

Voor de transformatie van het gebouw kon Wang rekenen op de internationaal gewaardeerde Belgische architect Vincent Van Duysen, die in Antwerpen onder meer zorgde voor restaurant-met-winkel Graanmarkt 13 en de strakke jeugdherberg aan het Bogaerdenplein.

Winkelinrichting is niet nieuw voor de toparchitect: zijn bureau tekende onder meer het interieur van de Aesop-winkel in Hamburg, de Calvin Klein Jeans Store in Hongkong en de schoenenafdeling voor mannen van het Londense Selfridges.

 

#flagship #store #AlexanderWang designed in collaboration with @vincentvanduysen #London #IG_masterpiece

A photo posted by architectural photography (@koenvandamme) on

 

Van Duysen houdt het graag sober en heeft een voorkeur voor wit, zwart en grijs. Terwijl Wang vooral een voorliefde heeft voor zwart (wat ook merkbaar is in de eerdere winkels) koos de architect voor de Londense vestiging een grijs kleurenpalet.

‘De inrichting is niet zo grafische of zwart-wit als de vorige winkels, maar zachter, met veel suède’, aldus Wang. ‘De winkel loopt over met nieuwe elementen, het enige dat gekend aanvoelt is het meubilair dat we in samenwerking met Poltrona Frau hebben ontworpen.’