Slachtoffers vragen berechting Léonard en Danneels in Rome
Foto: AP
Slachtoffers van misbruik in de Kerk hebben aan de Congregatie van de Geloofsleer gevraagd om onder meer Danneels en Léonard voor het speciale, nieuwe tribunaal te brengen dat nalatige kerkleiders moet beoordelen.

Paus Franciscus kondigde begin juni de oprichting aan van een tribunaal, in de schoot van de Congregatie voor de Geloofsleer. Dat moet bisschoppen horen die nalatig zouden zijn geweest in het aanpakken van dossiers van pedofiele priesters.

Een rondvraag leert dat in België al verschillende slachtoffers Rome hebben aangeschreven met de vraag om aartsbisschop André-Joseph Léonard, kardinaal Godfried Danneels, oud-bisschop van Brugge Roger Vangheluwe en de bisschop van Hasselt, Patrick Hoogmartens, te berechten. Daarvoor hebben ze kardinaal Müller, die aan het hoofd van de Congregatie staat, persoonlijk aangeschreven.

Léonard is internationaal een van de weinige bisschoppen die al aansprakelijk zijn gesteld in een zaak van seksueel misbruik. Maar dat wil nog lang niet zeggen dat hij zeker voor het tribunaal in Rome zal moeten verschijnen, zeggen kerkjuristen Rik Torfs en Kurt Martens.

De woordvoerder van het Vaticaan wilde niet bevestigen of de Congregatie voor de Geloofsleer al dossiers over Belgische bisschoppen heeft ontvangen.