De advocaat van de familie van de vermoorde ex-FSB agent Aleksandr Litvinenko heeft zijn pleidooi tijdens het moordproces beëindigd met de stelling dat ‘het zonder enige twijfel bewezen is dat de Russische staat achter de moord zit’.

Advocaat Ben Emmerson benadrukte dat ‘de Russische staat’ in dit geval een synoniem is voor de Russische president Vladimir Poetin: ‘Vladimir Poetin beval de moord op Litvinenko. Daar bestaat geen twijfel meer over.’ De weduwe van Litvinenko gelooft dat er eindelijk vooruitgang kan worden geboekt nu ‘de moordenaars en hun sponsors ontmaskerd zijn’.

Het Kremlin liet vlak na het pleidooi via een officieel persbericht weten dat het niet onder de indruk is van de manier waarop het moordproces gevoerd is en dat het al het aangeleverde bewijsmateriaal dan ook in twijfel trekt.

Kopje thee

Aleksandr Litivenko werd in 2006 vergiftigd in Groot-Brittannië toen hij een kopje thee dronk in een hotel samen met twee andere ex-FSB agenten. Drie weken na het theekransje overlijdt Litvinenko en blijkt dat het kopje thee de radioactieve stof polonium-210 bevatte.

Tegen het einde van dit jaar zal de rechter een uitspraak doen.