Het lied dat voor de inhuldiging van koning Willem-Alexander werd geschreven, valt volgens Nederlandse media ‘tonnen duurder’ uit dan oorspronkelijk gedacht. En niemand lijkt te weten waarom.

Het Koningslied was een samenwerking van de NPO en het Nationaal Comité Inhuldiging, dat nadien ontbonden werd. Het nummer dat geschreven werd voor de inhuldiging van Willem-Alexander als koning van Nederland werd ingezongen door heel wat Nederlandse prominenten, maar kon echter niet rekenen op de gehoopte reacties. Integendeel, componist John Ewbank kreeg bakken kritiek over zich heen.

Het maken van het lied had volgens de Nederlandse publieke omroep 150.000 euro gekost, inclusief productie en de activiteiten eromheen. Maar Nederlandse media berichten nu over hoe uit de eindafrekening blijkt dat het Koningslied ‘ruim vier ton’ duurder was: op de afrekening staat een bedrag van 550.000 euro.

Een woordvoerder van de NPO zegt dat hij niet weet waar het comité de rest van het bedrag aan besteed heeft. Ook componist Ewbank zegt in een interview met De Telegraaf dat hij geen idee heeft waar het extra geld aan werd besteed. De fondsen werden hoofdzakelijk geworven bij privépartners.