‘Zonder steun gaan we van crisis naar crisis’
Een toegangsweg in Ternat werd geblokkeerd tussen 14 en 16 uur donderdag. Foto: AP

Hendrik Vandamme, de voorzitter van het Algemeen Boerensyndicaat, is tevreden met de opkomst bij de protestacties van donderdag tegen de lage melk- en varkensvleesprijzen. Vandamme meldt bovendien dat de vereniging bereid is om opnieuw rond de tafel te gaan zitten met federaal minister van Landbouw Willy Borsus (MR).

‘De acties zijn goed verlopen en komen stilaan aan hun eind’, aldus Vandamme. ‘Op bepaalde plaatsen hebben actievoerders voor een korte tijd de snelweg bezet, omdat ze meer wilden doen dan enkel pamfletten uitdelen, maar door een goed overleg met de federale wegpolitie, is de hinder beperkt gebleven.’ Vandamme herhaalt nog dat ABS geen ‘Franse toestanden’ wilde, waarbij volledige snelwegen geblokkeerd werden door de boeren.

ABS plant voorlopig geen nieuwe acties. ‘We willen het overleg een kans geven’, aldus Vandamme, die toevoegt dat ABS zeker bereid is om opnieuw rond de tafel te gaan zitten met minister Borsus. ‘De minister weet bovendien dat we vandaag (donderdag, red) hebben samengezeten met de andere landbouworganisaties om onze eisenpakketten naast elkaar te leggen.’

‘Voor ons blijft het belangrijkste punt dat er op Belgische en Europees niveau een aanvaardbaar loon komt voor de land- en tuinbouwers. Als er geen regulering of marktondersteuning komt vanuit Europa, dan gaan we van crisis naar crisis leven’, zegt Vandamme. ‘Daarnaast gaan we de verschillende schakels in de voedingsketen oproepen om te helpen een economische duurzaamheid te bereiken.’

Vandamme meldt tot slot dat de lage lonen een grote impact kunnen hebben op de gezinssituatie. ‘Het wordt mooi weer, de mensen zijn in vakantiestemming, maar voor sommige landbouwers zit een vakantie er momenteel financieel niet in’, zegt hij.