Dertig procent van Duitse melkboeren in slechte papieren
Tijdens de demonstraties nabij Luik vandaag lozen Belgische boeren hun melk om hun boodschap over te brengen. Foto: REUTERS

Ongeveer 30 procent van de Duitse melkveehouders heeft geldproblemen door de zeer lage prijzen die ze voor hun product krijgen. Ze moeten met hun bank rond de tafel gaan zitten om na te gaan hoe ze hun leningen en andere financiële lasten kunnen afbetalen. Dat hebben donderdag verschillende bronnen uit Duitse melkveehouderskringen gezegd.

Het was Heinz Korte, melkveehouder en ondervoorzitter van de federatie van melkveehouders van Niedersachsen, die het cijfer noemde tijdens een persconferentie in Berlijn. Hij zei dat het cijfer op zijn deelstaat sloeg, maar wellicht ook zou gelden voor het hele land. Udo Folgarts van de landbouworganisatie DBV trad hem bij en noemde het cijfer ‘realistisch voor heel Duitsland’.

Net als de boeren in Frankrijk en België lijden ook de Duitse boeren onder het instorten van de melkprijs, door de verminderde vraag na het Russische invoerverbod, door de druk die door de distributiesector wordt uitgevoerd om de prijzen te doen zakken en door het einde van de quotapolitiek van Europa die een tijdlang een plafonds had ingesteld voor de productie. Vooral het Russische embargo weegt zwaar door voor de Duitsers die voorheen veel kaas afzetten op de Russische markt.

De literprijs voor melk is in Noord-Duitsland gezakt tot 27 cent. Dat is tien cent minder dan het gemiddelde van een jaar geleden. Dit lage prijsniveau brengt heel wat landbouwbedrijven aan de rand van de afgrond, temeer omdat ze onlangs grote investeringen hebben gedaan om hun aandeel te vergroten na het opheffen van de quota’s.