Minister wacht op uitnodiging van protesterende boeren
Willy Borsus Foto: BELGA

Minister van Landbouw Willy Borsus (MR) wacht naar eigen zeggen op een uitnodiging tot gesprek van de protesterende landbouwers. Voorlopig heeft hij nog niets van hen gehoord, zo heeft hij donderdagmiddag bekendgemaakt. Intussen hebben de verschillende landbouworganisaties hun gemeenschappelijke eisen geformuleerd. De minister neemt ook al enkele initiatieven.

Landbouwers protesteren donderdag in het hele land tegen de lage prijs van onder meer melk en varkensvlees. Hun laatste ontmoeting met Borsus dateert van dinsdagavond, maar toen kwamen er volgens de boeren geen bevredigende antwoorden op hun bekommernissen.

De minister liet in de loop van de dag ook weten dat hij snel een gesprek te willen organiseren, al moeten de boeren dan wel zelf het initiatief nemen. Een beleefdheidsgesprek zou het niet worden, er kunnen wel degelijk maatregelen worden voorgesteld, klonk het in een mededeling van zijn kabinet.

Vorige week besliste de minister al de bijdragen voor het Dierengezondheidsfonds te schrappen, laat ij in een mededeling weten. Alle sociale voorzorgskassen worden ook gevraagd de landbouwers te informeren over de procedures tot vrijstelling of uitstel van sociale bijdragen.     

Tegelijk heeft minister Borsus de banksector gevraagd de huidige situatie te analyseren en structurele maatregelen te overwegen om de meest problematische situaties bedrijven met schulden te verlichten.  

Op Europees vlak had minister Borsus donderdag ook een gesprek met de Voorzitter van de Europese Landbouwraad, René Etgen, over aanpassingen van Europese steun voor de landbouwers. 

‘Grote bezorgdheid’

Intussen hebben de landbouworganisaties tijdens een vergadering donderdagmiddag in Brussel een ‘gemeenschappelijke analyse en gemeenschappelijke eisenbundel’ opgesteld, ‘in het belang van de inkomensstructuur van de landbouwers, zowel op korte als op lange termijn’.

‘De landbouworganisaties delen een grote bezorgdheid over de rendabiliteit en de overleving van familiale landbouwbedrijven op korte en lange termijn’, klinkt het onder meer. ‘De organisaties hebben samen een analyse gemaakt van de extreem moeilijke situatie van de verschillende sectoren in de land- en tuinbouw in ons land. Ons doel blijft een prijs die zowel een vergoeding van kosten als van arbeid omvat.’

Solidariteit

Concreet zullen de landbouworganisaties (het Algemeen Boerensyndicaat, de Boerenbond, de Fédération Wallonne de l’Agriculture, de Fédération des Jeunes Agriculteurs, de Fédération Unie de Groupements d’Eleveurs et d’Agriculteurs en het Milcherzeuger Interessengemeinschaft) ook samenwerken in aanloop naar de Europese landbouwraad die op 7 september plaatsvindt.

Intussen roepen ze de andere schakels in de agro-voedingsketen op mee te werken aan de economische duurzaamheid van onze land- en tuinbouwsector. Dit zal gebeuren in het kader van het platform ketenoverleg. In afwachting van de antwoorden van de politiek roepen ze daarnaast de consumenten op tot solidariteit in hun aankoopgedrag.