Nog altijd diverse distributiecentra geblokkeerd door boze boeren
Foto: Photo News
De Belgische boeren, die misnoegd zijn over onder meer de prijs van melk en varkensvlees, hebben donderdag de hele dag actie gevoerd. Dat gebeurde op initiatief van het Algemeen Boerensyndicaat (ABS), een relatief kleine landbouwvereniging. Rond 9 uur begonnen de eerste acties in Oost-Vlaanderen, maar later op de dag volgden acties in heel het land. 's Avonds was er nog altijd hinder in Erpe-Mere, waar het distributiecentrum van Aldi nog steeds ontoegankelijk was.

De acties gingen om 9 uur van start in de buurt van Sint-Niklaas. Om 10 uur zijn ook acties gestart aan de E17 in Eke. Snelwegen bleven gespaard, enkel aan de op- en afritten werd gedemonstreerd. Daardoor bleef de hinder relatief beperkt. Hier en daar was een afrit volledig afgesloten en was het voor automobilisten aanschuiven. 

Tussen 14 en 16 uur protesteerden de landbouwers aan de E40 in Ternat. Daar was volgens ABS-woordoerder Guido Depraeter een 40-tal boeren aanwezig. Volgens de federale politie waren het er 20. In de vooravond waren de op- en afrit in Ternat, net zoals in Lichtervelde, Middelkerke, Deinze en Diepenbeek, alweer vrijgemaakt.

'S Avonds was er vooral in Wallonië nog hinder, maar ook in Erpe-Mere, waar het distributiecentrum van Aldi ontoegankelijk blijft.

Een twintigtal boeren blokkeert donderdagavond rond 21.30 uur met hun tractor het distributiecentrum van Lidl in Courcelles, bij Charleroi. Ze hebben banden in brand gestoken en bezetten ook een nabijgelegen rond punt.

In Henegouwen blokkeren de melk- en varkensboeren, op initiatief van de Fédération Unie de Groupements d'Eleveurs et d'Agriculteurs (Fugea), met een dertigtal tractoren sinds woensdagavond het distributiedepot van Colruyt in Woelingen (Ollignies), een deelgemeente van Lessen en in Gellingen. Minister van Landbouw Willy Borsus voert daar al sinds 19.00 uur gesprekken met de actievoerders.

Het depot van Colruyt in Gellingen is ook nog steeds ontoegankelijk. Ook het vlakbij gelegen kruispunt is geblokkeerd en dat kan volgens sommige bronnen de hele nacht duren.

Het distributiecentrum van Aldi in Erpe-Mere wordt ook nog steeds geblokkeerd. De boeren van het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) hebben daar trouwens rond 22 uur versterking gekregen van hun Franstalige collega's.
 

 

 

Ook in andere provincies stonden acties op het programma. De pamfletactie in Kontich (Antwerpen) zorgde evenmin voor hinder. De pamfletten werden enkel bedeeld aan bestuurders die aanschoven bij de verkeerslichten op een kruispunt van de N171, nabij het op- en afrittencomplex van de E19.

Wallonië

In Wallonië was er al sinds woensdagavond hinder. Toen kwam een honderdtal tractoren bijeen in het Henegouwse Woelingen en werden filterblokkades gehouden op de autosnelweg A8. De blokkade van het Colruyt-distributiedepot zou donderdag rond 14 uur opgeheven worden.