Oostenrijks gerecht onderzoekt Mein Kampf-uitspraken Wilders
Geert Wilders. Foto: BELGAIMAGE

Het Openbaar Ministerie in Oostenrijk opent een onderzoek naar Nederlands politicus Geert Wilders (PVV) voor opruiing nadat die in Wenen ‘Mein Kampf’ van Adolf Hitler had vergeleken met de Koran. Eerder werd Wilders door Rotterdams burgemeester Mohammed Aboutaleb op de korrel genomen voor eerdere uitspraken over Marokkanen.

Wilders was op 27 maart uitgenodigd door de rechtse partij FPÖ om te komen spreken in Wenen. Hij nam er zoals steeds geen doekje voor de mond en eiste dat de Koran verboden zou worden. Daarbij vergeleek hij het heilige boek van de islam met ‘Mein Kampf’, het boek dat geschreven werd door nazi-leider Adolf Hitler.

Daarop diende de belangenorganisatie Initiatief van Islamitische Oostenrijkers (IMÖ) klacht in tegen de Nederlandse politicus. Wilders heeft zich volgens de klacht schuldig gemaakt aan opruiing, aan het denigreren van godsdienstige leerstellingen en aan schending van het verbod op het doen herleven van nazistisch gedachtegoed.

Wilders reageerde ondertussen kort op het sociale netwerk Twitter. ‘Gekker moet het niet worden’, aldus de politicus.

Aboutaleb: ‘Komt Wilders mijn ouders halen?’

Ahmed Aboutaleb, de burgemeester van Rotterdam, haalde zondag in het televisieprogramma ‘Zomergasten’ nog uit naar Wilders’ uitspraken tijdens de verkiezingscampagne van maart 2014. Hij liet zijn achterban toen scanderen dat ze minder Marokkanen wilden, en antwoordde daarop dat hij dat zou regelen.

‘Dan heeft de samenleving er recht op te weten hoe hij dat gaat doen’, stelde Aboutaleb. ‘Ik wil van hem weten: wat is je plan ? Wanneer ga je dat regelen ? De samenleving heeft het recht dat plan te kennen.’

‘Mijn vader had twee banen, eentje overdag en eentje ’s avonds. Hij heeft jarenlang enorm hard gewerkt. Komt Wilders nu mijn ouders halen?’, besloot de Rotterdamse burgervader.