Van ‘dataslurper’ tot ‘boerenjaar’: nieuwe Van Dale telt 18.000 nieuwe trefwoorden
Foto: Van Dale Uitgevers

Op 6 oktober ligt de 15de editie van het ‘Van Dale Groot Woordenboek van de Nederlandse taal’ in de winkels. In de eerste nieuwe papieren versie in tien jaar tijd, die opnieuw drie delen telt, staan 18.000 nieuwe trefwoorden en werden voor het eerst illustraties opgenomen, aldus Van Dale Uitgevers.

De laatste papieren editie van het bekende woordenboek dateert uit 2005. Onder de 18.000 nieuwe trefwoorden bevinden zich woorden als ‘dataslurper’, ‘naamglossy’, ‘zelfscankassa’, ‘boerenjaar’, ‘oplijsten’ en ‘trado’. Om te bepalen welke nieuwe woorden worden opgenomen, wordt onder meer gekeken naar hoe vaak een woord is gebruikt op verschillende plaatsen in het hele Nederlandse taalgebied en of verschillende media het woord hebben gebruikt.

Daarnaast werden duizenden nieuwe betekenissen toegevoegd die worden verduidelijkt door nieuwe voorbeeldzinnen, zoals ‘creatief omgaan met de feiten’ en ‘een aangepaste auto’ en staan er nieuwe uitdrukkingen in de uitgave, zoals ‘buiten de doos denken’ en ‘een stip op de horizon zetten’.

Illustraties

Voor het eerst werden illustraties toegevoegd bij een vijfhonderdtal trefwoorden die lastig uit te leggen zijn, zoals bij de bouwterm ‘potdekselen’. In kadertekstjes verspreid in de uitgave staan taalweetjes, waarin onderwerpen als nadruktekens, alliteratie en variatie aan bod komen.

Mensen die de Dikke Van Dale aankopen, krijgen eveneens een jaar toegang tot de Dikke Van Dale Online. De Dikke Van Dale kost 179 euro. Wie online reserveert tot en met 18 oktober, krijgt 30 euro korting. Meer info op www.vandale.be .