Tips voor een digitale ontwenningskuur
Foto: rr
Heb je enig idee hoeveel tijd je elke dag aan je smartphone spendeert? De kans is groot dat het veel meer is dan je beseft - of wil toegeven. Tijd om dat in kaart te brengen en - indien nodig - bij te sturen.

Vermoedelijk denk je dat het allemaal nogal meevalt. En wie zijn wij om je tegen te spreken, maar het is niet ondenkbaar dat je jouw smartphone intensiever gebruikt dan je zelf denkt en je langzaam deeltjes van je offline leven aan het inruilen bent voor de online variant. Om dat toenemend sluipverbruik tegen te gaan, geven we een aantal tips. 

Realistische tips, want we weten we allemaal dat je smartphone cold turkey in een lade leggen geen optie is. Je zou het haast vergeten, maar ook die slimme telefoons worden nog af en toe gebruikt om te bellen of gebeld te worden. We gaan dus uit van een digitaal dieet, eerder dan een digitale detox.

 • Begin met al je apps te bekijken, en je af te vragen wanneer je elk exemplaar voor het laatst hebt gebruikt. Je zal merken dat je heel wat applicaties zonder meer kan verwijderen. Bijkomend voordeel is dat je zo kostbare opslagruimte op je toestel vrijmaakt. Wie meteen een grote stap wil zetten, kan de apps verwijderen waar net veel tijd mee verspild wordt.
   
 • Hoe meer connecties je hebt op Facebook, Twitter, Instagram en aanverwanten, hoe groter de kans dat je gestoord zal worden. Scan je sociale netwerken en kijk kritisch naar al die virtuele vriendenlijsten. Doe hetzelfde voor discussiefora en nieuwsbrieven waar je je ooit op hebt ingeschreven. Voor dat laatste kan de gratis dienst Unroll.me een handig hulpmiddel zijn.
   
 • Vriend X vindt je status leuk. Je hebt 3 nieuwe mails. Persoon Y wil connectie maken op LinkedIn. Zo zijn er honderden soorten meldingen. Als je niet oplet, bliept en trilt je telefoon de hele dag door met berichten van tientallen apps. Wil je minder afgeleid worden door je smartphone, schakel dan al die pushnotificaties simpelweg uit . 
   
 • Las technologievrije momenten in. De eerste uren nadat je thuis bent gekomen van je werk bijvoorbeeld, of - voor gevorderden - een hele zondagvoormiddag. Het lijkt een eenvoudige opgave, maar fervente smartphonegebruikers zullen merken hoe moeilijk het is om enkele uren aan de lokroep van het schermpje te weerstaan.
   
 • Maak van je slaapkamer een technologievrije ruimte. Je kan best zonder die laatste keer Facebook checken, en die mailtjes zullen er morgenochtend ook nog zijn. Zo vermijd je ook dat je smartphone het allereerste is dat je 's ochtends in handen krijgt en kan je de drukte van een nieuwe dag nog even uitstellen.
   
 • Laat je smartphone thuis als je de deur uitgaat. Je kan makkelijk een avondje op café of restaurant doorbrengen zonder internetverbinding. Als dat een aantal keer gelukt is zonder paniekerig terug naar huis te gaan om je telefoon alsnog op te halen, ben je klaar voor de volgende stap: neem je smartphone mee, maar zet hem gewoon uit.
   
 • Zijn je vrienden in hetzelfde bedje ziek? Misschien kunnen jullie elkaar helpen bij het digitale dieet. Verplicht alle aanwezigen op het volgende tuinfeest om smartphones op een hoopje te leggen - kader het als een sociaal experiment. De eerste die zijn telefoon in handen neemt, doet de afwas.
   
 • Hoe vaak gebeurt het dat je je smartphone bovenhaalt om te kijken hoe laat het is, om vervolgens Facebook, Twitter en je mail te checken en uiteindelijk te vergeten hoe laat het nu werkelijk was? Wellicht vaker dan je zou willen, en daarom kan je overwegen om (opnieuw) een horloge te kopen. Dat je dan best geen smartwatch koopt is evident.
   
 • Het lijkt contradictorisch, maar er bestaan tal van apps die je kunnen helpen met je digitale ontwenningskuur. Bijvoorbeeld door op gezette tijden een aantal functies te blokkeren - en je zo te dwingen om te unpluggen - of nauwgezet bij te houden hoeveel tijd je dagelijks/wekelijks aan elke app spendeert. Na verloop van tijd zal je een confronterend inzicht krijgen in je gebruik, en misschien zelfs spontaan tot actie overgaan - of de tips hierboven nog eens herlezen. Offtime is in die optiek een uitstekende app voor Android. Voor iOS doet Moment iets gelijkaardigs.