Enkele belangrijke afwezigen bij start 172ste Gentse Feesten
De Gentse belleman. Foto: BELGA

In Gent zijn vrijdagavond de 172ste Gentse Feesten gestart. Grote afwezigen dit jaar zijn de traditionele openingsstoet en de vorig jaar overleden Gentse muzikanten Luc De Vos en Walter De Buck. De komende tien dagen verwacht Gent ongeveer anderhalf miljoen bezoekers.

De officiële start van de Gentse Feesten blijft de openingsreceptie in het stadhuis, waar de feestenburgemeester de sleutel van de stad mag ontvangen. Burgemeester Daniël Termont kon de stadssleutel niet overhandigen, omdat hij een chemokuur ondergaat voor darmkanker. De Kortrijkse Elke Decruynaere, schepen van Onderwijs, Opvoeding en Jeugd en waarnemend burgemeester, mocht daarom de honneurs waarnemen. ‘Zeg eens in uw schoonste West-Vlaams aan de mensen “allemaal een goeie Gentse Fieste”. Veel amusement en niet te zat’, zei Termont in een videoboodschap.

De burgemeester hekelde ook het verdwijnen van de traditionele openingsstoet, waarvan de kwaliteit elk jaar verder afgleed. Schepen van Feesten Christophe Peeters hakte daarover eind vorig jaar de knoop door, een beslissing die niemand voor hem had durven maken. Peeters schudde ook het subsidiebeleid fors dooreen, verbood glas op de Feesten en verdubbelde - op vraag van de politie - de boete voor wildplassen naar 120 euro.

Een aantal verenigingen is niet tevreden met het afschaffen van de parade en had daarom een rouwstoet georganiseerd, compleet met een lijkwagen en snikkende weduwen. De processie lokte een honderdtal toeschouwers op het Gentse Bisdomplein en trok daarna naar het Gentse stadhuis. In de plaats van de openingsparade op zaterdag trekt zaterdagmiddag een kleurrijke kinderstoet door de binnenstad.

Termont vroeg ook aandacht voor de vorig jaar overleden muzikanten Walter De Buck en Luc De Vos en noemde De Buck ‘de vader van onze moderne Gentse Fieste’.

Bataclan

In de Willem de Beersteeg mocht de bende ongeregeld van cirQ de deuren voor de tiende keer openen. Ze zullen acts uit het tienjarig bestaan van Bataclan brengen, alsook een heuse tentoonstelling.

Voormalig nieuwsanker en Gentenaar Freek Braeckman heeft dan weer zijn nieuwe applicatie 'Elaba' gelanceerd. Voor het tweede jaar op rij wil hij met de app bezoekers door de stad loodsen. Het werkt volgens het principe van sociale netwerksites, volledig gericht op de Feesten én in het Gents. Live sfeer opsnuiven, legt hij uit op Studio Brussel.