Inspecteurs alcoholverbod vallen op door leeftijd
Foto: IMAGEGLOBE

De controles om na te gaan of er op fuiven alcohol aan jongeren wordt geschonken, verlopen erg moeizaam omdat de volwassen controleurs opvallen. Dat staat te lezen in De Standaard en Het Nieuwsblad.

Alcohol schenken aan tieners jonger dan 16 jaar is in ons land bij wet verboden, net als sterkedrank serveren aan wie jonger dan 18 jaar is. Zo’n 25 ambtenaren van de Tabak- en Alcoholcontroledienst van de FOD Volksgezondheid gaan na of dat alcoholverbod tijdens jeugd­fuiven en muziekfestivals wordt nageleefd. Gaat een jeugdbeweging bij een fuif bijvoorbeeld in de fout, dan riskeert die boetes van 300 tot 6.000 euro.

Er wordt nog te vaak alcohol aan minderjarigen geserveerd, is het aanvoelen van zowel overheid als preventiewerkers. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) tempert in het parlement echter de verwachtingen over controles die dat moeten tegengaan. Die lopen in de praktijk allesbehalve van een leien dakje. ‘Onze volwassen controleurs vallen nogal op tijdens zo’n jeugdfuif’, aldus De Block.

Netjes

Het gevolg: meteen leeft het toogpersoneel netjes de regels na. ‘Net als een ouder die op een fuif zijn kind komt halen, worden onze controleurs daar buitengekeken’, zegt De Block. ‘De controleurs doen hun best, maar de harde realiteit is dat ze zeer zichtbaar zijn, als zebra’s in een in kudde paarden.’

Paul Van den Meerssche, hoofd van de Tabak- en Alcoholcontroledienst van de FOD Volksgezondheid, bevestigt de problemen. ‘We merken het ook aan de grote verschillen tussen onze controles, waarbij gemiddeld zo’n tien procent tegen de lamp loopt, en controles door jongerenverenigingen zelf of door de media. Dan blijkt plots dat overtredingen schering en inslag zijn.’