Geen piratenschat voor kust Madagaskar
Oceaanarcheoloog Barry Clifford zei dit stuk ‘zilver’ uit het wrak van het schip van kapitein Kidd gehaald te hebben. Het 17de-eeuwse wrak zou voor de kust van het eiland Sainte-Marie ten noordoosten van Madagaskar liggen. Foto: AFP

Er is in mei geen piratenschat gevonden voor de kust van Madagaskar. Het 50 kilogram wegende blok ‘zilver’, dat toen uit het schip van de beruchte piratenkapitein William Kidd gehaald zou zijn, is in feite een ballastblok dat voor 95 procent uit lood bestaat. Dat zegt een team deskundigen van de VN-organisatie Unesco dinsdag.

In mei van dit jaar maakte de Amerikaanse oceaanarcheoloog Barry Clifford ophef met het verhaal een blok zilver opgediept te hebben uit het wrak van kapitein Kidd. Clifford presenteerde de ‘piratenschat’ met veel ophef aan de president van Madagaskar. Het nieuws over de zogezegde schat ging als een lopend vuurtje de wereld rond.

Sceptisch

Maar experten van de Unesco waren al meteen sceptisch over het verhaal. Cliffords expeditie werd door tv-zender History Channel gefinancierd en de vondst werd gemeld op het ogenblik dat de Britse maatschappij October Films een serie over het avontuur produceerde.

Nu bevestigt Unesco dat het verhaal niet klopt. ‘Er is geen zilverschat’, zegt Michel L’Hour, de leider van het Unesco-onderzoeksteam dat de afgelopen maand in Madagaskar was. Het vermeende wrak van het piratenschip Adventure Galley blijkt enkel een afgebroken deel van de havenconstructie van het eiland Sainte-Marie te zijn.

De Schotse piraat William Kidd (1645-1701) maakte met zijn driemaster Adventure Galley drie jaar lang de oceanen onveilig als zeerover. Hij werd uiteindelijk gevangen genomen en in Londen terechtgesteld.