Nog nooit zoveel pladijs in Noordzee
Foto: Photo News

Er zwemmen weer meer pladijzen rond in de Noordzee. Dat blijkt uit cijfers van de Internationale Raad voor Onderzoek der Zee (ICES). De toename is vooral te danken aan de Europese quota.

De stand van de volwassen pladijs wordt geschat op bijna 901.700 ton. Een record. Sinds 1957, het startpunt van de schattingen, heeft er nog nooit zoveel pladijs in de Noordzee geleefd. Ook het tongbestand is volgens de onderzoekers licht gegroeid. De toename is grotendeels te danken aan vermindering van de druk door visserij.

Volgens ICES blijft de stand van tarbot en griet stabiel en groeit die van kabeljauw voorzichtig. De aanwas van jonge haring bleek vorig jaar groter dan geschat.

Voor de visserij betekent dit waarschijnlijk dat de quota voor schol, haring en kabeljauw verhoogd worden. Tong blijft hetzelfde en de vangst op tarbot en griet zal verlaagd worden.

De berekeningen van ICES vormen een advies over hoeveel vis van een bepaalde soort gevangen mag worden. Uiteindelijk stelt de Raad van de Europese Unie vast hoeveel er gevangen mag worden.