Revanche voor Tony Martin: ritwinst én gele trui
Tony Martin. Foto: Photo News

De vooraf zo gevreesde kasseirit in de Ronde van Frankrijk heeft een muis gebaard. In tegenstelling tot de turbulente Touretappe vorig jaar bleven de stenen van de ‘Hel van het Noorden’ vandaag kurkdroog en slaagde Nibali er niet in om de andere favorieten eraf te rijden. Tony Martin sloeg wel zijn slag. De Duitser van Etixx-Quick Step ontsnapte in de slotkilometers uit een omvangrijke kopgroep en soleerde naar de ritwinst en de gele trui die hij al een paar dagen verdiende.

Tour de France op Sportwereld.be

De Tour de France verliet vandaag het Belgisch grondgebied met de langste etappe uit deze Ronde van Frankrijk: maar liefst 223 kilometer scheidden de renners van Seraing naar Cambrai, met onderweg zeven verraderlijke kasseistroken.

Koning Filip had amper het startschot gegeven of hij zag een landgenoot er vandoor stuiven. Thomas De Gendt had vooraf beloofd in deze Tour de kaart van de lange vlucht te trekken en de renner van Lotto-Soudal hield woord. Hij kreeg het gezelschap van de Nederlandse ex-kasseilegger Lieuwe Westra (AST) en de Fransen Perrig Quémeneur (EUC) en Frédéric Brun (BSE). De Gendt kwam als eerste boven op de Citadel van Namen (4e cat) en verzamelde zo zijn eerste bergpuntje van deze Tour. We durven er gerust op wedden dat er de komende weken nog een aantal zullen volgen.

De voorsprong van de vier vluchters ging snel omhoog naar meer dan 8 minuten, maar in het peloton waren er zo veel verschillende ploegen met een eigen agenda dat het al snel duidelijk werd dat de leiders niet echt moesten hopen op een vrijgeleide. De Gendt kon ook nog 20 punten meegritsen voor de groene trui - Cavendish won in het peloton de spurt voor de vijfde plaats voor Coquard, Greipel, Sagan en Degenkolb - maar op de eerste van zes kasseistroken in de finale werd de vroege vlucht gegrepen door een ontketend peloton.

Weergoden zijn Nibali niet goed gezind

In tegenstelling tot vorig jaar lagen de kasseien van de ‘Hel van het Noorden’ er droog bij en dat zagen niet-specialisten als Quintana, Froome en Contador graag gebeuren. De Astana-mannen van Nibali herleiden het peloton op de eerste stroken tot een groep van 50 renners, maar tot frustratie van de Italiaan bleven zijn grote concurrenten voor het eindklassement attent mee vooraan. Enkel Thibaut Pinot, alweer pech door een dubbele lekke band, geraakte achterop en verloor meer dan 3 minuten. Ook een aantal kanshebbers voor de ritzege - Lars Boom, Alexander Kristoff, Michal Kwiatkowski - zagen hun winstkansen door een een lekke band door de neus geboord.

Een ultieme poging van Nibali op de laatste kasseistrook leverde niets op. Droge kasseien liggen Froome duidelijk veel beter dan de natte variant want de Britse gele trui trok zelfs even zelf vol door in volle finale. De vooraf zo gevreesde passage over de kasseien baarde bijgevolg een muis.

De etappe leek uit te draaien op een sprint met een omvangrijke groep in Cambrai, maar daar besliste Tony Martin anders over. De Duitser van Etixx-Quick Step ontsnapte in de slotkilometers uit een omvangrijke kopgroep en soleerde naar de ritwinst en de gele trui die hij al een paar dagen verdiende.

Etappe van morgen: Massaspurt in Amiens

‘Eindelijk’, zullen de sprinters denken. Want pas in de vijfde etappe krijgen ze tussen Arras en Amiens een quasi hinderloos parcours voor de wielen. Bovendien zullen de Muur van Hoei en de kasseien in Noord-Frankrijk al bij een flink pak renners de aanvalslust uit de verzuurde benen hebben geduwd. De kans dat een spurter met de zegeruiker aan de haal gaat in de stad van Jules Verne is dan ook vrij reëel.